Tuinen van Eden krijgt grootste residentiŽle BEO-veld van Vlaanderen

  BE   1 maart 2022 Bron: Brum Smith
Tuinen van Eden krijgt grootste residentiŽle BEO-veld van Vlaanderen
Elisa Cousy ©Triple Living
De Wilrijkse residentiŽle buurt Tuinen van Eden zal verwarmd worden met geothermische energie. Projectontwikkelaar Triple Living is gestart met de aanleg van een BEO-veld. BEO staat voor Boorgat Energie Opslag. Via een ondergronds buizensysteem wordt aardwarmte gebruikt om de buurt te verwarmen. De boringen zijn vandaag gestart, zodat het systeem klaar is wanneer de eerste woningen opgeleverd worden.

ďTuinen van Eden wordt Bijna Energie Neutraal-gebouwd, wat erop neerkomt dat het E-peil van alle gebouwen onder de opgelegde norm van 30 en soms zelfs onder 20 duiktĒ, legt Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living, uit. ďOm dat BEN-niveau te bereiken, investeren we in duurzame en innovatieve technieken. Eťn van de innovatieve oplossingen die we hier uitrollen, is een BEO-veld.Ē

Maandelijkse gezinskosten tot 40% lager

Het BEO-veld van Tuinen van Eden moet in de winter voor verwarming zorgen en in de zomer voor verkoeling. BEO staat immers voor Boorgat Energie Opslag en werkt via verschillende boorgaten tot wel 150 meter diep. In die boorgaten wordt een gesloten buizennetwerk aangelegd dat in de zomer verkoeling uit de grond haalt en in de winter aardwarmte gebruikt om de woningen te verwarmen. ďOp die manier worden de bewoners van Tuinen van Eden voor ongeveer 80% onafhankelijk van het energienetwerkĒ, licht Kristof Schellekens toe. ďDat zullen ze voelen in hun portemonnee: de total cost of living zal daardoor zoín 40% lager liggen. Een flinke opsteker voor het gemiddelde gezinsbudget.Ē

Wilrijkse project Tuinen van Eden krijgt grootste residentiŽle BEO-veld van Vlaanderen
Kristof Schellekens ©Triple Living

Grootste residentiŽle BEO-veld

Het BEO-veld dat in Tuinen van Eden wordt aangelegd wordt het grootste residentiŽle van Vlaanderen. ďOmwille van de kostprijs zie je BEO-velden vooral in commerciŽle en publieke ontwikkelingenĒ, verduidelijkt Elisa Cousy van Triple Living. ďZo heeft het Antwerpse Provinciehuis momenteel het grootste BEO-veld van het land. Ons systeem bestaat uit verschillende BEO-velden naast elkaar. Net zoals de woningen in de buurt worden ook de BEO-velden in verschillende fasen aangelegd. Zo kunnen de mensen bij de oplevering van hun woning meteen genieten van de voordelen van hun BEO-veld."

"In totaliteit tellen de verschillende systemen hier zoín 115 boringen tot 150 meter diep. Dat is nodig, want ze moeten meer dan 250 woningen verwarmen. Aan de 48 boringen voor de eerste fase wordt nog zoín twee weken gewerkt. De hele autoluwe woonsite willen we opleveren in 2024, maar de eerste woningen zullen al in 2023 klaar zijnĒ, besluit Elisa Cousy.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo