Indische parel strijkt neer op Nieuw Zuid

  BE   9 april 2021 Bron: Bereal
Indische parel strijkt neer op Nieuw Zuid
De Antwerpse projectontwikkelaar Triple Living kondigt vandaag de komst van een unieke woontempel op Nieuw Zuid aan: Huis aan de Kade. Het gebouw, met zicht op de Schelde, is de tweede fase van het eerder aangekondigde Zuiderhuis. Beide zijn ontworpen door Robbrecht en Daem Architecten.

De architecten inspireerden zich voor het ontwerp op de Indische stad Fatehpur Sikri. Daar staat het prachtige Panch Mahal-paleis, een paviljoen van vijf verdiepingen hoog dat veel weg heeft van een boeddhistische tempel. Het paleis uit de zestiende eeuw is ťťn van de voornaamste bezienswaardigheden op een erfgoedsite die bij toeristen snel aan populariteit wint.

Indische parel strijkt neer op Nieuw Zuid

Toparchitectuur

Paul Robbrecht en Hilde Daem zijn twee van de bekendste en meest gewaardeerde architecten van ons land. In vrijwel elke grote Vlaamse stad kleurt een ontwerp van hen het straatbeeld. Het is al de tweede keer dat ze een project ontwerpen voor Nieuw Zuid. Eerder tekenden ze ook de plannen voor de Zuidertuin in de Lťon Stynenstraat. Ook het gloednieuwe ziekenhuis Cadix aan de andere kant van de stad, is van de hand van Robbrecht en Daem Architecten.

Indische parel strijkt neer op Nieuw Zuid

Moderne Indische woontempel

De donkerrode Indische zandsteen valt meteen op in het ontwerp van Huis aan de Kade en komt uit de regio rond Fatehpur Sikri, Agra. Het is dezelfde steen als in de gevel van het MAS aan het Eilandje, maar ziet er helemaal anders uit. Waar in de gevel van het MAS gekozen werd voor verschillende kleurschakeringen van de zandsteen, is in het ontwerp van Huis aan de Kade gekozen voor een monochrome dieprode kleur.

De golvende glazen schil die het geheel omhult, is al bijna even opvallend aan de gloednieuwe woontempel. Die zorgt voor een uniek gevelaanzicht, vergelijkbaar met de Avenida de la Marina in de Spaanse stad A CoruŮa, maar ze creŽert voor de bewoners ook een aangename extra buitenruimte. In de zogenaamde wintertuinen kunnen zij ook in de tussenseizoenen genieten van het heerlijke panoramische uitzicht over de Schelde. "Architectuur draait om mensenĒ, zegt Paul Robbrecht. ďWe willen dat onze gebouwen plaatsen zijn waar mensen samenleven. We vinden het belangrijk dat onze ontwerpen plezier schenken aan wie ermee in aanraking komt. Mensen moeten zich er thuis voelen."

"Nieuwbouwappartementen met frontaal scheldezicht zijn zeldzaam en zeer gegeerd. In de voorverkoopfase werden zes van de tien geÔnteresseerden ook eigenaar", vertelt Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living.

Indische parel strijkt neer op Nieuw Zuid

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo