Vastgoed

Trek naar de stad zal verhevigen

Er is weer sprake van een trek naar de stad als gevolg van de voortgaande transformatie naar een postindustriële, internationaal georiënteerde kenniseconomie. Aan het woord is Jan Latten, hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam.
Volgens Latten trekken niet alleen steeds meer twintigers en dertigers naar de steden als gevolg van het hogere vereiste opleidingsniveau van nieuwe generaties, de aanhoudende internationale immigratiestroom richt zich ook nog eens voornamelijk op de stedelijke gebieden. Overigens blijft de Nederlandse bevolking als geheel ook groeien: de komende decennia zullen er nog een miljoen mensen bij komen. Deze zullen echter niet netjes verdeeld worden over het hele land. Volgens Latten klonteren talent en banen samen in de Randstedelijke bevolkingscentra. Vooral Amsterdam en Utrecht zullen nog sterk gaan groeien, maar ook stedelijke regio`s als Eindhoven en Groningen zullen veel arbeidsimmigratie kennen.

Latten signaleert dan ook een Nederland van twee snelheden met grote contrasten tussen de metropoolregio`s en het achterland. Overigens is het niet alleen een kwestie van economie: ook toenemende individualisering stuwt de trek naar de stad.

Gebaseerd op: Real Estate Magazine