Tongerse feestzaal Ambassador maakt plaats voor 40 nieuwe appartementen

  BE   20 april 2018 Bron: Bereal
Tongerse feestzaal Ambassador maakt plaats voor 40 nieuwe appartementen
Heel wat generaties Tongenaren zullen zich de voormalige feestzaal Ambassador nog goed herinneren. De zaak was jarenlang gekend in Tongeren, en groeide doorheen de jaren uit tot een vaste waarde. Velen hebben hier tal van trouwfeesten, communiefeesten of andere memorabele momenten beleefd. Enkele jaren geleden ging de zaak echter failliet, waardoor het gebouw de laatste jaren stond te verkommeren. Er moest dus wel iets gebeuren met het pand, dat vandaag in het midden van een nieuwe woonbuurt Heuveldal ligt.
Door het slopen van de oude feestzaal komt er nu plaats vrij voor veertig nieuwe appartementen, die de naam Ambassador zullen krijgen - een verwijzing naar de bijna iconische feestzaal. De 40 appartementen komen bovenop de 141 huizen en 89 appartementen die al in volle opbouw zijn in het woonuitbreidingsgebied Heuveldal, op de Heurkensberg.

“De uitbreiding van Heuveldal is bijzonder welkom, gezien het succes van de nieuwe woonbuurt. We zijn in 2015 gestart met Heuveldal en vandaag bouwen we er de laatste woningen en appartementen. Een groot deel ervan, ruim 80 procent, heeft al een eigenaar, maar opvallend genoeg blijven geïnteresseerde kopers zich aanbieden. Voor de extra appartementen die we nu gaan bouwen, hebben zich zelfs al een tiental geïnteresseerden aangeboden, in feite nog voor we het goed en wel in de markt hebben kunnen zetten.”

Michel Delva, projectverantwoordelijke Skyline Europe

Toparchitectuur

De stadsuitbreiding biedt de mogelijkheid om dichtbij het stadscentrum te wonen, maar toch nog in het groen. Zowel de ontwikkelaar als de stad mikken daarbij enerzijds op jonge gezinnen die kiezen voor de groene rand. Anderzijds gaat het zeker ook om heel wat vijftigplussers die hun ruime, vaak energieverslindende woning verkopen en heel bewust kiezen voor compact, betaalbaar, en vlakbij het centrum van Tongeren. Het project trekt bovendien zowel eigenaar-bewoners als investeerders aan.

“Wij zijn als stad tevreden met de transformatie van Heurkensberg. Heuveldal is de voorbije jaren uitgegroeid tot een mooi woonproject. We hopen dat dit bij Ambassador, het verlengde van Heuveldal, niet anders zal zijn. Deze uitbreiding bewijst dat er in Tongeren nood is aan nieuwe woonprojecten. Zoals we vandaag al zien leven jonge koppels, gezinnen, 50-plussers en senioren er perfect naast elkaar in een groene, autoluwe omgeving. Wonen in Tongeren kan op die manier in de beste omstandigheden gebeuren.”

Patrick Jans, schepen van Ruimtelijke Ordening van de stad Tongeren.

Ambassador zal in totaal twee appartementsgebouwen omvatten, waarvan één gebouw straks 28 appartementen telt en het andere uit 12 appartementen zal bestaan. Aangezien de gebouwen op één van de hoogste punten van Tongeren gelegen zijn, zal je vanaf de hoogste verdiepingen een uitzonderlijk uitzicht hebben. Opmerkelijk: net zoals bij Heuveldal komt ook hier het ontwerp van de hand van de gerenommeerde architect Christine Conix. De architecte is niet de eerste de beste. Haar architectenbureau CONIX RDBM Architects is zo onder meer bekend van de renovatie van het Atomium, maar geniet intussen wereldwijde faam.

Herinnering levend houden

Weinig zal straks nog herinneren aan de bekende feestzaal van weleer, maar precies daarom werd gekozen om het bijkomende woonproject de naam Ambassador te geven. De projectontwikkelaar wil op die manier de herinnering aan de bekende, voormalige feestzaal in ere houden.

“Heel wat Tongerenaren hebben hier mooie momenten beleefd. Door de naam te behouden, houden we ook de herinnering levend. Het is een klein gebaar, maar we merken dat de Tongerenaar het wel kan appreciëren.”

Michel Delva, projectverantwoordelijke Skyline Europe

De afbraakwerken van het oude pand werden zopas opgestart. Bedoeling is dat de bouwwerken dit najaar nog van start gaan. De eerste inwoners van de nieuwe appartementen zullen er tegen 2020 hun intrek kunnen nemen. Tegen dan is de realisatie van de hele woonwijk Heuveldal definitief achter de rug.

Komende zondag 22 april van 10u tot 17u kunnen geïnteresseerden alvast de plannen inkijken in het infokantoor van projectontwikkelaar Skyline Europe (Baversstraat 6 Tongeren) en dan start ook officieel de verkoop.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo