Interieur

Toch nog een witte kerst

Witte bloemen staan centraal in de ideale kerst van trendwatcher Monique van der Reijden. We moeten het al jaren zonder witte kerst stellen en volgens de weerdeskundigen kunnen we het dit jaar weer op ons buik schrijven. Dus realiseren we dan maar een witte kerst in huis, zo redeneert zij. "Dat kan heel goed met witte bloemen. Die zijn net zo vers en fris als pasgevallen sneeuw. Bovendien geven levende bloemen ook leven aan je interieur. Het geeft toch een heel andere uitstraling aan je kerstinterieur dan dat je de decoraties gewoon weer uit de stoffige doos van zolder haalt."

"Voordeel van witte bloemen is dat ze in elk interieur passen. Ze misstaan nergens. Dat is ook handig om te weten als je een kerstdecoratie aan iemand cadeau wilt doen. Het staat altijd." En wit combineert prachtig met traditionele kersttinten van goud, zilveren kerstballen of de glazen varriant. Maar ook de modernere parelmoer tinten en glitters en spiegeltjes doen het goed bij de witte bloemen van dit seizoen. Kleine kerstlichtjes geven in combinatie met deze kleuren nog meer feestsfeer.

Gemengde boeketjes

Monique van der Reijden gaat verder dan de geijkte kerstboom en wenskaartenslinger. "Door ook op andere plekken in huis subtiele decoraties aan te brengen breng je meteen het hele huis in kerststemming. De meeste woningen hebben goede plekken voor van die kleine decoraties. Denk aan de tafel, de schouw, de vensterbank, de spiegel in de hal of de salon- en bijzettafeltjes. Op die kleine plekjes in huis kun je veel sfeer maken met bijvoorbeeld gemengde boeketjes met bloemen die in deze tijd van het jaar voorradig zijn. Zoals witte en roomwitte rozen, witte fresia's, Euphorbia en ook heel mooi, witte Nerine. Allemaal bloemen die nu heel sterk en ook nog feestelijk zijn. Voordeel is dat je voor dit soort boeketjes niet hoeft te kunnen bloemschikken. Dit kan iedereen."

Tip 1

Maak miniboeketjes met bijvoorbeeld witte en roomwitte rozen, witte fresia's, Euphorbia, en witte Nerine. Combineer de bloemen met fijne dennentakjes en Asparagustakjes, die je nu in veel bloemenwinkels kunt kopen met een wit gespoten, ijzig effect. Vul kleine vaasjes met de bloemen en zet ze in een verzameling bij elkaar, zodat het bijna weer een groot boeket wordt. Als je geen verzameling kleine vaasjes hebt, kun je ook kleine glaasjes gebruiken. Die zijn aan de bovenkant wat wijder, dat los je op door er een kerstappeltje bij te steken. Ombind de verschillende glaasjes met een zilver lint of parelketting. Als je tot slot een paar zilveren, gouden of parelmoerkleurige kerstballen tussen de glaasjes klemt, heb je een prachtig stilleven voor een onverwachte plek. Bijvoorbeeld op de vensterbank of de salontafel.

Tip 2

Koop voor iedere gast een mooie kerstbal en trek het hele ophangoogje inclusief afdekkapje uit de bal. Vul hem vervolgens met een klein laagje water, zo blijft hij recht staan en rolt de bal niet meer weg. Nu heb je een minivaasje, waarin je bijvoorbeeld een chrysant kunt steken. Een pareltje in de bloem maakt het helemaal af. Als de gasten naar huis gaan mogen ze hun eigen kerstbalvaasje meenemen. Een ideale decoratietip voor als je niet veel ruimte op de eettafel hebt. Overigens zou je ook nog een naamlabel aan de bloem kunnen hangen zodat meteen de tafelschikking geregeld is.




Tip 3

Aan de eettafel kun je je gasten verrassen met een eigen decoratie. Bijvoorbeeld door voor iedereen een bloemenverrassing te maken in de vorm van een klein kommetje op elk bord waarin een combinatie drijft van Helleborus, rozen en anjers. Of doe in elk kommetje één tak witte orchidee met een zilver of gouden kerstbal. Knip de steeltjes niet te kort af, dan houden de bloemen zich goed. Als iedereen aan tafel zit, verhuizen de vrolijke kommetjes in een rij naar het midden van de tafel. Als je hier een kerstlichtjesslinger tussendoor vlecht is de hele tafel in een keer schitterend gedecoreerd. Tegenwoordig kun je dergelijk slingers kopen in andere dan de geijkte groene kleur. Let wel op dat niemand kan struikelen over de draden die naar het stopcontact lopen. Heel simpel, koop een boeket witte bloemen, zorg dat de stelen bladvrij zijn en zet het boeket in een glazen vaas, die je zowel met water als met kerstballen vult. Dit geeft meteen een heel bijzonder en echt feestelijk effect.

Tip 4

Voor de tafelzetting kun je ook gebruik maken van glinsterpeertjes die bij veel tuincentra te koop zijn. Steek er een chrysantje in (even voorprikken met een lucifertje) en hang aan het steeltje van het peertje een naamkaartje.


Tip 5

Een stoere, landelijke tafeldecoratie krijg je door een platte schaal te vullen met rechtopstaande dennenappels. Steek hier fijne dennentakjes, Helleborus en roosjes tussen. Eventueel kun je om het geheel nog een wit lint binden. Leg de schaal op een bedje van wit gespoten Asparagus. Dit is zeker op een tafel zonder tafellaken een prachtige decoratie. Je kunt de hele tafel in dat geval verder af stijlen met takjes Asparagus en engelenhaar. Maar gebruik bij deze decoraties dan geen kaarsen aan tafel!

Tip 6

Veel mensen hebben door de jaren heen meerdere pieken in verschillende stijlen verzameld. Gebruik de zilveren of gouden variant als vaas voor een orchidee. Hang de piekvaas met een klein draadje aan bijvoorbeeld een grote spiegel of als levend kunstwerk aan de schouw.

Tip 7

Een bloemenslinger maak je met minibolvaasjes, of reageerbuisvaasjes, die met name een paar jaar geleden erg in zwang waren. Veel mensen zullen ze nog in huis hebben, anders zijn ze te koop bij de meeste bloemisten en tuincentra. Bind de buisjes met lint tot een slinger en hang ze langs een muur. Steek witte Helleborus (kerstroos) in de vaasjes, die je van te voren met een klein beetje kunstsneeuw hebt bespoten. Gebruik niet teveel en spuit van een afstandje voor een mooi 'bevroren' effect.

Tip 8

Monique van der Reijden: "De bloemen die je overhebt kun je altijd nog in de kerstboom kwijt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld reageerbuisjes zodat je de bloemen lang vers kunt houden met vers water. Het is erg leuk om de witte bloemen in de boom te laten terugkomen zodat alle kerstdecoraties dezelfde stijl krijgen. Gebruik in de boom niet te kleine bloemen want die vallen hoogstwaarschijnlijk in het niet."

Tip 9

Heel simpel, koop een boeket witte bloemen, zorg dat de stelen bladvrij zijn en zet het boeket in een glazen vaas, die je zowel met water als met kerstballen vult. Dit geeft meteen een heel bijzonder en echt feestelijk effect.

Tip 10

Hang voor het raam witte linten met verschillende lengten. Hang om en om aan de linten een kerstbal en een bolvaasje. Die zijn te koop met een oogje om ze op te kunnen hangen. Die in de vaasjes steeds een witte hyacint. Het hele biedt zo direct uitzicht op een witte kerst.