Tips bij het uitzoeken van raamdecoratie

Bron: Bouw & Wonen
Tips bij het uitzoeken van raamdecoratie
Raamdecoratie bestaat in heel veel soorten en maten. Elke soort raamdecoratie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Natuurlijk hangt je keus voor een deel af van je inrichting. Maar ook praktische voordelen en nadelen spelen een rol. Ben jij toe aan nieuwe raamdecoratie, maar weet je nog niet wat je moet kiezen? Dit zijn 5 praktische tips!

1. Houd rekening met je inrichting

Bij elke interieurstijl passen weer andere raamdecoraties. Zo horen bij een modern interieur over het algemeen strakke raamdecoraties, zoals jaloezieŽn of rolgordijnen. Bij een klassiek interieur horen gewone gordijnen of vouwgordijnen. Elk interieur heeft zo zijn eigen stijl raamdecoratie. Natuurlijk kun je hier gewoon van afwijken als je iets anders mooier vindt. Maar het is wel een punt om rekening mee te houden.

2. Bekijk de hoeveelheid ruimte die je hebt

Soms is de hoeveelheid ruimte die je hebt bepalend voor je keuze. Gewone gordijnen nemen best wat ruimte in beslag, want ze vallen meestal vůůr de vensterbank langs en ze lopen langs de zijkanten van het raam een stukje door. Met vouwgordijnen heb je al wat minder ruimte nodig, zeker wanneer ze Ďin de dagí worden opgehangen. Als je erg weinig ruimte hebt, zijn jaloezieŽn of rolgordijnen een goede oplossing.

3. Hoeveel privacy wil je?

Privacy is best belangrijk in huis. Met gewone gordijnen, rolgordijnen of vouwgordijnen heb je niet zo heel veel privacy, tenzij je ze dicht doet. Overdag is dat niet zo praktisch. Je kunt ze natuurlijk wel combineren met een strook raamfolie. JaloezieŽn geven veel meer privacy. En plisse-gordijnen kun je vaak zowel van boven als van beneden in hoogte verstellen. Zo kun je een bepaalde strook afdekken waardoor je veel privacy hebt en toch veel lichtinval.

4. Moet je verduisteren?

In slaapkamers is het belangrijk dat het donker wordt ís avonds. Maar dat is in de woonkamer niet zoín probleem. Het kan dus zijn dat je in de slaapkamer kiest voor een verduisterende raamdecoratie, terwijl je dat in andere ruimtes niet nodig vindt. Gewone gordijnen kun je vaak ook (laten) verduisteren met een extra laag verduisteringsstof.

5. Vocht in huis

Bepaalde raamdecoraties kunnen niet tegen vocht. Stoffen en houten raamdecoraties kun je beter niet in vochtige ruimtes hangen. De badkamer en de keuken zijn met name vochtig. Dan kies je beter voor vochtbestendige raamdecoratie, zodat je geen schimmelproblemen krijgt. Tegenwoordig zijn plissegordijnen ook wel aardig bestand tegen vocht en bamboe jaloezieŽn kunnen goed dienen als alternatief voor hout.

Raamdecoratie uitzoeken hangt van veel factoren af. Met deze vijf tips weet je welke dingen belangrijk zijn om rekening mee te houden. Natuurlijk verschillen de raamdecoraties ook in prijs, dus soms is het gewoon je budget dat je keus (deels) bepaalt. Weet je nog steeds niet goed wat mooi is? Kijk eens tussen de raamdecoratie van KARWEI wat bij jou in huis mooi zou passen. Zo doe je inspiratie op en misschien vind je er nog heel nieuwe ideeŽn!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo