Algemeen

Tilburg sluit brandonveilige vreemdelingencellen

De gemeente Tilburg sluit drie en mogelijk alle zeven afdelingen van de gevangenis Willem II. De penitentiaire inrichting voor vooral illegale vreemdelingen is ondanks eerdere aanwijzingen nog steeds brandonveilig, bevestigde een gemeentewoordvoerder donderdag. De gevangenis biedt plaats aan bijna zevenhonderd gedetineerden. De eerste drie afdelingen moeten 1 januari dicht. De vereiste ingrijpende verbouwing ten gunste van de brandveiligheid bleef beperkt tot kleine aanpassingen, legde de woordvoerder uit. Justitie krijgt tot 1 februari 2007 de tijd om drie andere afdelingen op orde te brengen, de zevende afdeling moet een maand later veilig zijn.

Tekortkomingen
In een verklaring spreekt het Tilburgse college over ernstige bouwkundige tekortkomingen. Brandscheidingen tussen de cellen onderling en tussen cellen en vluchtwegen deugen niet. De tijd om bij brand te vluchten is daardoor beperkt. De gemeente legde een dwangsom op die kan oplopen tot honderdduizenden euro's.

Nieuwe inzichten
Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen benadrukt dat de gemeente in oktober 2005, slechts dagen voor de Schipholbrand, nog een gebruiksvergunning voor de gevangenis verleende. Scherpere controles sindsdien leidden volgens hem tot de nieuwe inzichten. De dienst gaat ervan uit dat de aanstaande sluiting van drie afdelingen tijdelijk is en dat de dreigende sluiting van de overige vier met de juiste aanpassingen is te voorkomen.

Onhaalbaar
De Rijksgebouwendienst laat weten dat de geëiste maatregelen volgens de planning van de gemeente onhaalbaar zijn. Een woordvoerder wijt dat aan levertijden en drukte op de markt. De drie afdelingen waarvan de gemeente de gebruiksvergunning op 1 januari intrekt, bestaan uit eenvoudige unitbouw. Volgens de Rijksgebouwendienst ontbreekt daar bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie. Het duurt nog een aantal maanden voordat die cellen weer open mogen.

Werkzaamheden
Een goede afzuiginstallatie moet voorkomen dat drie andere afdelingen dicht moeten. In het zevende gebouw moet het glas worden vervangen en dat is mogelijk ook niet voor 1 maart haalbaar, aldus de woordvoerder.

Ook interessant


Build for Life