Vastgoed

Tijdelijke verhuur van woningen breekt de huizenmarkt open

Direct Wonen onderschrijft de problematiek met betrekking tot het tijdelijk verhuren van woningen en juicht het initiatief van Minister Van der Laan toe om te gaan praten met marktpartijen over het toestaan van het tijdelijk verhuren van woningen.

Bianca Arts Directeur Direct Wonen Verhuur: "Een stijgend aantal consumenten overweegt hun koopwoning (tijdelijk) te verhuren. Als belangrijkste reden wordt de situatie op de verkoopmarkt genoemd. De huidige huurwetgeving laat echter het tijdelijk verhuren van een woning in Nederland uitsluitend op basis van een aantal uitzonderingsgronden toe.

97% van de consumenten is niet op de hoogte van de huur -wet en -regelgeving

Uit onderzoek van Direct Wonen blijkt dat 97% van de consumenten die tijdelijk een woning wil verhuren niet van de beperkingen in de huurwet op de hoogte is.
Dit onderzoek is uitgevoerd onder de nieuwe klanten die zich via Directwonen.nl hebben aangemeld in de periode van 1 september 2008 tot 1 december 2008.

Na informatie over de wetgeving door onze medewerkers besluit uiteindelijk 63% van deze klanten hun woning niet te gaan verhuren vanwege de onmogelijkheid van de tijdelijke verhuur in hun specifieke situatie. Deze klanten rest nog maar één ding, hopen op verbetering in de verkoopmarkt."

Wat veelal onbekend is het feit dat er een positieve uitzondering is in de huurwetgeving. In de meeste gevallen gaat het om de volgende situatie:
een consument heeft een nieuwe woning gekocht en de huidige woning is nog niet verkocht. Om dubbele lasten te voorkomen lijkt het verstandig om 1 woning tijdelijk te verhuren totdat zich een nieuwe koper meld.
Volgens de huurwetgeving is het, onder voorwaarden, mogelijk om de nieuwe woning tijdelijk te verhuren.
Draait men het om en besluit men tot het verhuren van de huidige woning dan kan men problemen ondervinden met de huurwetgeving.

Een stijging van vraag naar huurwoningen in de maand november 2008 van 35% ten opzichte van vorig jaar op www.directwonen.nl onderschrijft de toenemenende interesse van consumenten in een huurwoning. Een oplossing om tijdelijke verhuur toe te staan zou de gehele woningmarkt een positieve impuls kunnen geven.