Verbouwen

Tien jaar durende verbouwing station Mechelen van start

Aan het station van Mechelen beginnen vandaag grote werkzaamheden die tien jaar zullen duren. Er komt een ondergrondse parking voor 2.000 auto's en ook het station zal worden vernieuwd. Mensen die met de auto naar het station komen, zullen zich moeten aanpassen. Het parkeerterrein achter het station gaat vandaag namelijk definitief dicht.

Auto's die er nu nog staan, zullen worden weggesleept. Pendelaars kunnen hun auto wel kwijt op tijdelijke parkeerterreinen, iets verderop.
De werken van het stationsproject zullen alles bij mekaar zo'n 10 jaar duren. De kosten worden geschat op 420 miljoen euro.

Het ontwerp van Salvatore Bono voor het nieuwe stationscomplex van Mechelen focust zich op de reiziger, de bewoner, de toevallige passant, de werknemer en de genieter. In tegenstelling tot traditionele stations vloeit dit ontwerp over in de openbare ruimte waardoor het station een open binnenplaats wordt.



De projectlocatie en de omgeving kennen een complexe infrastructuur, omringd door groenstroken, een waterloop, historische relicten, woonwijken en een industriële werkplaats. Deze elementen zijn bepalend geweest voor het ontwerp van Salvatore Bono. Doelstelling van opdrachtgever Euro Immo Star is het station niet langer het eindpunt van Mechelen te laten zijn, maar juist te laten fungeren als de schakel tussen de historische en de toekomstige stad.

Boogvorm
Het stationsgebouw is geïnspireerd op de Vierdendeelbruggen over de Leuvense Vaart. De boogvorm van deze beschermde monumenten is doorgetrokken in de overkapping van het station. De ruimte onder de sporen is niet alleen een onderdoorgang maar is bedoeld als publiek binnenplein. De vloer in deze ruimte is op sommige plaatsen heuvelachtig. Hierdoor ontstaan knusse plekjes .

Perrons
De perrons zijn behalve voor het op- en afstappen opgezet als stedelijke terrassen. Warme materialen zorgen ervoor dat de ruimten niet functioneel aanvoelen. Het plafond van de perronoverkapping bestaat uit duurzame houtsoorten, de vloer wordt gemaakt van natuursteen. De golvende perronoverkapping zorgt voor een natuurlijke lichtinval.

Interactie
Om het station deel uit te laten maken van de stad moet er een directe interactie zijn met de omgeving. Dit impliceert een verdere stedelijke verdichting rond het stations, met tal van culturele, commerciële residentiële en andere activiteiten. De plannen hiervoor worden nog ontwikkeld.

Ook interessant