Algemeen

Thurn & Taxis Park verandert van naam naar Sidi Boughabapark

Thurn & Taxis Park verandert van naam naar Sidi Boughabapark
Het Brusselse Thurn & Taxis Park verandert vanaf vandaag tijdelijk van naam en wordt het Sidi Boughabapark. Dat gebeurt voor de 11.11.11-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht. “De klimaatcrisis voelen we overal, van Marokko tot hier in Brussel”, benadrukt Brussels Staatssecretaris van Internationale Betrekkingen Ans Persoons.

Zeg vanaf vandaag niet langer Thurn en Taxis Park, maar het Sidi Boughabapark. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de link maken tussen de stijgende temperaturen en langere periodes van droogte in de Sidi Boughaba in Marokko enerzijds, en de hoofdstad anderzijds. Beide regio’s worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis.

“De gevolgen van de klimaatcrisis zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar. Ook hier in Brussel waar we steeds meer periodes van grote hitte te verduren krijgen. ​ We zien geregeld een verschil van 5 à 6 graden tussen stad en platteland, vooral ’s nachts koelt het veel minder snel af in steden. We moeten onze steden hier aanpassen aan deze extreme temperaturen en weersomstandigheden en we moeten ook wereldwijd samenwerken om deze klimaatcrisis aan te pakken,” schetst Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met internationale betrekkingen, Ans Persoons.


Dat verhaal klinkt in Marokko bekend in de oren. De draslanden van Sidi Boughaba, een beschermd natuurreservaat en zoetwatermeer, wordt steeds meer bedreigd door onvoorspelbare temperaturen en aanhoudende droogte & waterschaarste. Planten en dieren verdwijnen door de onzekerdere toekomst van wat bekend staat als één van de laatste wetlands aan de Marokkaanse kust. En mensen die er wonen zijn minder beschermd tegen de gevolgen van de klimaatcrisis zoals overstromingen, extreme hitte en droogte.

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als Marokko zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur en Hasselaar Els Hertogen. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”


Thurn & Taxis Park verandert van naam naar Sidi Boughabapark

Concrete oplossingen

Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.

Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voren schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen.

Solidaire Brusselaars

“Met deze actie verklaren Brusselaars zich solidair met die talloze klimaatinitiatieven wereldwijd”, benadrukt Staatssecretaris Persoons. Maar het blijft niet bij woorden alleen. ​ Komende weken trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen voor al die klimaatoplossingen. In Brussel staat er veel op het programma: Een ontbijt en concert in Schaarbeek, de pannenkoekenbak in Ganshoren, busacties in Molenbeek, een tentoonstelling in Elsene, … Brusselaars kunnen hun solidariteit volop tonen.

Meer informatie: ​ www.11.be/klimaatonrecht

Ook interessant


Build for Life