Architectuur

Tentoonstelling Architectonic – Architectuur en beton

Op donderdag 15 december 2011 opent ‘Architectonic’ in het Atomium. De tentoonstelling zoomt in op het gebruik van architectonisch beton in een aantal opmerkelijke kantoorgebouwen in en rond Brussel in 1958-1980.
Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de technische aspecten en de esthetische dimensie van een belangrijk onderdeel van de Belgische en internationale naoorlogse architectuur.
Tot in de jaren 70 stond op enkele honderden meters van het Atomium een elegante betonnen toren. De "Flèche du Génie civil", een paviljoen ter ere van de Belgische bouwkunde, wist menig bezoeker onder de indruk te brengen. De glazen hall en loopbrug torenden uit boven een mini-België, nog een overblijfsel van Expo 58 dat in het geheugen gegrift staat.

Het spreekt voor zich dat het Atomium, als symbool van Expo 58, in het kader van zijn tentoonstellingen rond modernistische en hedendaagse architectuur ook Architectonic. Betonnen gevels (1958-1980) verwelkomt. Deze tentoonstelling wil een belangrijk materiaal uit de architectuur na 1945 in ere herstellen. Architectonic laat de bezoekers kennismaken met het belang van beton in de architectuur. Het materiaal werd immers vaak beschimpt en stond synoniem voor een zeker "Brusselisering".
Maar beton verbaast! Het heeft een verbluffend vermogen om een indrukwekkende architectuur te creëren. Aan het begin van de vorige eeuw werd beton geleidelijk aan gebruikt in de architectuur, meestal met succes en soms ook in wat minder geslaagde creaties. Architectonic is uitgestrekt over drie niveaus om de belangstelling van de bezoeker te wekken en hem de architectuur van gebouwen uit ons dagelijkse leven beter te leren kennen.

De expo begint met een interactieve inleiding waardoor de bezoekers kunnen inzien wat beton is en hoe het in de architectuur kan worden gebruikt. Vervolgens leidt het parcours de bezoekers langs enkele gekende gebouwen uit Brussel en omstreken. Zo krijgt het publiek de gelegenheid om de architecturale poëzie van een hedendaags materiaal te ontdekken.
Het Atomium wil het publiek vertrouwd maken met de architectuur van vandaag. Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt ook een catalogus uitgegeven om het bezoek verder te onderbouwen. Er worden ook kennismakingsworkshops georganiseerd voor scholen en gezinnen.

Praktisch

De tentoonstelling loopt van 16/12/2011 tot 15 april 2012, elke dag van 10 tot 18u. (openingsuren van het Atomium). De toegang tot deze tentoonstelling is inbegrepen in de normale prijs van het Atomium. Er wordt een leerkrachtendag georganiseerd op 25 januari in de namiddag. Het gebouw zal omwille van onderhoud gesloten zijn van 9 tot 13 januari, van 16 tot 18 januari is het panorama niet toegankelijk.

Architectonic. Betongevels (1958-1980) is het resultaat van een samenwerking tussen de afdeling tentoonstellingen van het Atomium (Arnaud Bozzini), Archivesdesign (Thierry Bellenger), Mandragore scénographie (Michel Bries), Stephanie Van de Voorde (auteur catalogus) en grafisch bureau SIGN* (Franck Sarfati).

Data: van 15/12/11 tot 15/04/12open alle dagen van 10:00 tot 18:00
Website: www.atomium.be
Plaats: Atomium, Brussel