Algemeen

Tekeningen Russische architect gestolen

In het Russisch staatarchief voor Literatuur en Kunst zijn tekeningen gestolen van de Russische architect Jakov Tsjernichov. De architect is vooral bekend om zijn avant-gardistische en constructivistische ontwerpen. De tekeningen zijn miljoenen euro’s waard.

Inmiddels zijn zo'n 274 tekeningen, met een waarde van een miljoen euro, teruggevonden op Russische antiekmarkten en in het buitenland. De diefstal kwam aan het licht toen op 22 juni negen zoekgeraakte tekeningen op een veiling bij Christie's in Groot-Brittannië onder de hamer kwamen. Dit meldt Architectenweb.

Fantasies
Tsjernikov (1889-1951) was bekend om zijn boek 101 Architectural Fantasies uit 1933, waarin zijn avontuurlijke, geometrische ontwerpen bijeen waren gebracht. Soviet-autoriteiten konden weinig met zijn futuristische ideeën en slechts enkele van Tsjernikovs ontwerpen zijn dan ook daadwerkelijk gerealiseerd. Zijn ongeveer tweeduizend tekeningen werden in de jaren vijftig als erfenis aan het staatsarchief geschonken.

Geldgebrek
Personeeldiefstal is een ernstig probleem in Russische musea. Veel musea hebben chronisch geldgebrek. Michail Sjvydkoi, hoofd van Ruslands federale cultuurbureau en ex-minister van Cultuur, pleitte onlangs voor het verhogen van de salarissen van museumpersoneel. Ook zei hij dat de inventarisatiesystemen van musea gemoderniseerd moeten worden. Veel museumconservatoren houden hun collectie bij in handgeschreven schriftjes.
Build for Life