Vastgoed

Tekenen koopcontract kan zonder notaris

Het opstellen van een koopcontract voor een woning vereist niet noodzakelijkerwijs de tussenkomst van een notaris. Dat is althans één van de uitkomsten van een studie die onderzoeksbureau SEO uitvoerde in opdracht van makelaarskoepel NVM.
`Het notariaat denkt even te regelen dat de consumenten als gebraden kippen binnen vliegen. De notaris kan best een belangrijke juridische en fiscale adviesrol spelen, maar er is geen enkele aanleiding om er een verplicht nummer van te maken`, meent een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. Hoogleraar toegepast economisch onderzoek en SEO-directeur Barbara Baarsma meent dat er geen problemen zijn vastgesteld als gevolg van het opstellen van koopcontracten door makelaars, advocaten en andere adviseurs. `Het zou paternalistisch zijn als de overheid de notaris toch verplicht stelt`, meent Baarsma.

De koepel van notarissen KNB meent dat de kosten voor makelaars en financiële tussenpersonen niet langer door de notaris moeten worden betaald. De kosten worden op dit moment vaak nog meegefinancierd in de hypotheeklening, wat volgens de notarissen een onwenselijke situatie is.

Gebaseerd op: de Volkskrant