Verwarming & Sanitair

Technologie voor klimaatdoelstellingen 2020 én 2050 bestaat al

“Investeer in zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen", sprak Vlaams Minister-President Geert Bourgeois onlangs tijdens zijn oproep voor een Vlaamse klimaattop. Tegen 2020 moet België 18 procent energie-efficiënter worden. Om die doelstellingen te halen is het noodzakelijk dat milieubewegingen, overheden, het bedrijfsleven en de academische wereld samenwerken. Viessmann benadrukt op Batibouw dat de technologie om de klimaatdoelstellingen van 2020 – en zelfs 2050 – te halen, vandaag al bestaat.

“De zon levert in één uur evenveel energie als de wereldwijde bevolking in een heel jaar verbruikt”, zegt Patrick O, CEO van Viessmann Belgium. “Toch heeft de meerderheid van de Belgische gezinnen een verouderde verwarmingsketel in zijn berging staan.”

Op Batibouw 2016 positioneert Viessmann zich naar jaarlijkse gewoonte als totaalaanbieder van duurzame klimaatoplossingen. En dat is nodig.

“Consumenten beseffen dat ze bewuster met energie moeten omgaan, maar hun verbruik blijft gebaseerd op verouderde technologie”, aldus Patrick O.

Viessmann - Batibouw 2016

Viessmann pakt uit met revolutionaire coating voor zonnecollectoren

Viessmann pakt op Batibouw uit met een primeur. Samen met de universiteit van Nancy ontwikkelde het bedrijf de revolutionaire ThermProtect-coating voor zonnecollectoren. Met deze gepatenteerde technologie neutraliseert Viessmann een vervelend neveneffect dat tot voor kort eigen was aan zonnecollectoren. Wanneer een zonneboiler via de collectoren de gewenste doeltemperatuur bereikt, schakelt een klassiek zonnesysteem de boiler van het circuit. De zon kan je echter niet aan of uitschakelen zoals een condenserende gasketel. Bijgevolg blijft de zon schijnen op de collectoren waardoor ze gloeiend heet worden. De vloeistof in de collectoren verandert in stoom, wat een negatieve impact heeft op de levensduur en het rendement van het systeem. De nieuwe ThermProtect-coating van Viessmann vermijdt oververhitting en stoomvorming in de collectoren. De nieuwe Vitosol 200-FM zonnecollectoren bieden dankzij de ThermProtect-coating het hoogste rendement op de markt (82,8%), een betere beveiliging en een langere levensduur.

Viessmann - Batibouw 2016

Een oude olieketel vervangen

Vijftig procent van de energie die we verbruiken gaat naar warmte. Heel wat gezinnen verwarmen hun huizen nog met een verouderde, energieverslindende stookolieketel. Voor consumenten die een oud verwarmingssysteem op olie willen vervangen, stelt Viessmann op Batibouw de Vitolacaldens 222-F voor, een hybride combinatie dat een warmtepomp, condenserende olieketel en een boiler van honderd liter voor sanitair warm water omvat.

De Vitolacaldens 222-F levert een vermogen tot 10 kW via de warmtepomp en tot 23,5 kW via de condenserende olieketel. De warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en levert temperaturen tot 55°C. De condenserende olieketel werkt nauwgezet samen met de warmtepomp en treedt in werking van zodra er extra warmtebehoefte is.

Condensatieketel blijft eenvoudigste stap naar een energiezuinige toekomst

Sinds september 2015 moeten nieuwe verwarmingstoestellen in lijn zijn met de Europese ERP-richtlijn. Verouderde, energieverslindende verwarmingsketels mogen niet langer verkocht worden. Hiermee wil de Europese Commissie een nieuwe standaard zetten in duurzaam energieverbruik.

“Het installeren van een condensatieketel is voor consumenten de eenvoudigste oplossing om energiezuinig te verwarmen”, zegt Patrick O.

Een condenserende gaswandketel verbruikt tot vijfendertig procent minder energie dan een oude, klassieke ketel. De nieuwe Vitodens 100 en 111-W condensatieketels met LCD aanraakscherm van Viessmann zijn buitengewoon compacte toestellen en kunnen gemakkelijk in de woonruimte of in een nis in de badkamer of berging tegen de wand worden gemonteerd.

Viessmann - Batibouw 2016

Ook interessant