Nieuwbouw

Te koud om te bouwvakken

Vandaag is de gevoelstemperatuur -8 tot -9 graden. Hierdoor gaan tienduizenden bouwvakkers niet aan het werk zonder beschermende maatregelen. Dat hebben werkgevers en werknemers afgesproken in de cao voor de Bouwnijverheid. Bouwvakkers hebben het recht om te stoppen met werken bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager. "Doorwerken zonder maatregelen zorgt voor gevaarlijke situaties. Een werkgever kan bouwvakkers aan het werk houden door ervoor te zorgen dat ze niet blootgesteld worden aan die gevoelstemperatuur. Bouwbedrijven kunnen de werkplek verwarmen door afdekschermen op te hangen of een hittekanon aan te zetten. Je kunt werknemers ook vervangend werk laten doen, denk aan binnenwerk," zegt Mieke van Veldhuizen, sectorbestuurder bij FNV Bouw & Infra.

Toch doorwerken
De vakbond voor de bouw constateert jaarlijks dat bouwvakkers toch door moeten werken, ondanks de gevaarlijke omstandigheden. Tijdens de winter van vorig jaar werd 20 procent van de bouwvakkers door hun werkgever verplicht om zonder bescherming door te werken. Dat blijkt uit een enquete na de eerste vorstperiode, onder ruim 1.000 leden van FNV Bouw & Infra. Zonder extra maatregelen aan het werk gaan, kan leiden tot onderkoeling, bevroren vingers en ongelukken. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid.

Verschillende cao's
15 procent van de bouwvakkers gaf in de enquete aan dat er op hun bouwplaats onduidelijkheid was over de regels rondom vorstverlet. Als reden hiervoor gaven zij dat collega's onder andere cao's werken, met andere regels, of zzp-er zijn. Van Veldhuizen: "Wij pleiten er dan ook voor om de regels rondom vorst te laten gelden voor alle werkenden op een bouwplaats. Waarom zou de een blootgesteld mogen worden aan gevaarlijke situaties terwijl de ander wel veilig werkt"

Ijs-team
FNV Bouw & Infra heeft deze winter een speciaal ijs-team dat bouwplaatsen in heel Nederland bezoekt. "Zij bekijken of er geen gevaarlijke situaties ontstaan en zullen waar nodig in gesprek gaan met uitvoerders," aldus Van Veldhuizen. Ook heeft de bond een gratis sms-dienst voor leden. Leden kunnen de postcode van hun bouwplaats sms-en. Zij ontvangen daarna dagelijks twee gratis sms-jes met de gevoelstemperatuur ter plaatse. Verder kunnen leden een gratis App downloaden, met daarin de gevoelstemperatuur op locatie en alle afspraken uit de cao.

Afspraken rondom vorst
Vorst betekent voor bouwvakkers in Nederland zware werkomstandigheden. Gelukkig biedt de cao Bouwnijverheid werknemers bescherming tegen de risico's van sneeuw en vorst. Bouwvakkers hebben het recht om te stoppen met werken wanneer om 10:30 de gevoelstemperatuur -6 graden Celsius of lager is. Dit tenzij de werkgever passend vervangend werk biedt. De werkelijke temperatuur kan boven nul zijn, er hoeft dus geen sprake te zijn van vorst. Als het vriest mogen bouwvakkers het werk ook staken als rijwegen en looppaden niet begaanbaar zijn, de werkgever geen doorwerkkleding heeft verstrekt en/of als sneeuw niet gemakkelijk te verwijderen is.

Vorst-WW
In november heeft FNV Bouw & Infra met werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nederland aanvullende afspraken gemaakt over vorst-WW. Na 17 vorstdagen kan de werkgever vorst-ww aanvragen bij het UWV. Voor werknemers houden de afspraken in dat zij tijdens de winter altijd hun volledige salaris betaald krijgen, niet-gewerkte dagen gelijk zijn gesteld aan gewone werkdagen en dat ze nooit op grond van deze weersomstandigheden ontslagen kunnen worden.