Vastgoed

Taxateurs hebben waarde van vastgoed te hoog ingeschat

Taxateurs hebben jarenlang de waarde van Nederlands vastgoed te hoog ingeschat, zo blijkt uit onderzoek van Investment Property Databank (IPD). Voor het onderzoek zijn 192 transacties in 2009 bekeken. De gemiddelde verkoopprijs was 4,7% lager dan de gemiddelde taxatiewaarde. Bij 60% van de transacties bleek de verkoopprijs lager te zijn dan de taxatiewaarde.

De onderzoekers richtten zich tevens op het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. In Duitsland was de verkoopprijs gemiddeld 4,6% lager en in het VK en Frankrijk werd respectievelijk 0,9% en 0,6% minder betaald dan de taxatiewaarde. Bij 88% van de Nederlandse beleggingstransacties week de betaalde prijs hoogstens 20% af van de taxatiewaarde. De drie andere landen scoren slechter bij deze maatstaf voor de nauwkeurigheid.

Tom Berkhout, hoogleraar real estate aan de Nyenrode Business Universiteit, constateert dat de kennis en kunde van taxateurs in 2009 op de proef is gesteld. Nog geen twee derde (65%) valt bijvoorbeeld binnen de maximale afwijking van 10%. Hij denkt dat taxateurs de afwijkingen niet voldoende analyseren, zodat ze er ook niets van leren.

Gebaseerd op: Vastgoedmarkt