Vloerbekleding

Tarkett recycleert vloer voor IKEA in Aarlen

Tarkett recycleert vloer voor IKEA in Aarlen
Bij een renovatie van het IKEA filiaal in Aarlen, haalde Tarkett meer dan 4.500 vierkante meter aan oude vloerbekleding op. De verwijderde homogene vinylvloer werd daarna van lijm- en betonresten ontdaan en vermalen via een door Tarkett ontwikkeld proces. Het bekomen granulaat vormde de basis voor evenveel nieuwe homogene vinylvloer. Dankzij dit circulaire initiatief, werd meer dan 40 ton CO2-emissie bespaard.

In april van dit jaar begonnen de renovatiewerken bij IKEA Arlon. Het Luxemburgse filiaal van de Zweedse interieurspecialist onderging een grondige make-over. Tarkett kreeg de opportuniteit om meer dan 4.500 vierkante meter aan vloerbekleding die werd verwijderd op te halen. Die resten werd nieuw leven ingeblazen in de Zweedse fabriek van Tarkett in Ronneby. Dankzij een intern ontwikkeld proces, werden de vloerresten gescheiden van lijm- en grondstofresten en vermalen tot granulaat. Die kunststof werd opnieuw gebruikt om nieuwe homogene vinylvloer mee aan te maken.

“Tarkett zet volop in op een circulaire economie waarin zoveel mogelijk grondstoffen en producten hergebruikt worden”, zegt Filip Eeckhout, General Manager van Tarkett Belgium. “Dit initiatief is een uitstekend voorbeeld van de mogelijkheden die we hieromtrent bij Tarkett ontwikkelen en inzetten. We recycleren al een hele tijd productie- en installatieafval. Dit project is het vervolgverhaal van een eerdere recyclage van de vloer van de Stockholmse IKEA in Kungens Kurva waar 10.000 vierkante meter vloerresten herwerkt werden voor het IKEA warenhuis in Jönköping. Ook in het IKEA filiaal in Aarlen kwam de nieuwe vloer uit ons ReStart programma waarin we met gerecycleerd materiaal nieuwe vloerbedekking produceren.”

Tarkett recycleert vloer voor IKEA in Aarlen

Reinigingsproces op fossielvrije elektriciteit

Dankzij het hergebruiken van de verwijderde vloeren in IKEA Arlon, wisten Tarkett en de Zweedse interieurspecialist meer dan 40 ton CO2-emissie uit te sparen. Die berekening is gebaseerd op het feit dat het verbranden van een vierkante meter vloerbekleding 4,23 kg CO2 veroorzaakt1. Het produceren van nieuwe grondstoffen2 voor een vierkante meter zorgt voor 5,36 kg CO2. Wat samen neerkomt op 9,59 kg bespaarde CO2-emissie per vierkante meter vloer. Aangezien beide processen overbodig zijn, verminderen Tarkett en IKEA zo de CO2-emissie met in totaal 44.962 kg door meer dan 4.500 vierkante meter vloerresten te recupereren. Het transport naar het Zweedse Ronneby zorgde slechts voor 1.814 kg CO2-uitstoot en doordat het reinigingsproces in de fabriek op fossielvrije elektriciteit loopt, levert dit nauwelijks uitstoot op. Bovendien betekent het hergebruiken van de vloerresten ook dat de afvalberg niet toeneemt. Vinylvloeren kunnen tot acht keer gerecycleerd worden en Tarkett probeert op die manier tegen 2030 30 procent van haar gamma uit gerecycleerde producten op te bouwen.

“Bij IKEA hebben we de ambitie om in 2030 circulair te zijn”, zegt Anne-Clotilde Picot, Country Business Development & Transformation Manager bij IKEA. “Onze producten en de materialen die we gebruiken willen we graag een langere levensduur geven. Het weghalen van oude vloerbekleding uit onze winkels om die door Tarkett te laten recycleren en uiteindelijk te hergebruiken, heeft een positieve impact op het milieu. De CO2-emissie die we op die manier uitsparen, toont de mogelijkheden van een circulaire economie aan.”

Ook interessant