Bedrijfsnieuws

Sweco wil Grontmij overnemen

Het Zweedse ingenieursbureau Sweco heeft een overnamebod gedaan op zijn Nederlandse branchegenoot Grontmij uit De Bilt. Met de overname is een totaalbedrag van 354 miljoen euro gemoeid. Sweco voldoet de overnameprijs deels in contanten en deels in eigen aandelen. Het bod wordt gesteund door bestuur en commissarissen van Grontmij. Bezitters van in totaal 45 procent van de aandelen hebben al toegezegd hun belang te zullen verkopen. De biedprijs per aandeel ligt ruim een vijfde boven de huidige beurskoers. De afronding van de overname wordt verwacht in de tweede jaarhelft.

Als Sweco en Grontmij samengaan, ontstaat een bedrijf met zo'n 14.500 werknemers en een jaaromzet van 1,7 miljard euro. Topman Michiel Jaski van Grontmij stelde tegen het ANP dat de twee ondernemingen "goed tegen elkaar aangezet kunnen worden". Er is volgens de bestuurder nauwelijks overlap. Wel zal er sprake zijn van een beperkt banenverlies. "We hebben nu eenmaal geen twee hoofdkantoren nodig", aldus Jaski.

Grontmij behaalde vorig jaar een omzet van 659 miljoen euro. Daarop werd een verlies van ruim 20 miljoen euro geleden. Het bedrijf vecht al jaren tegen de crisis in de bouw. Sinds 2010 werd geen enkel jaar meer afgesloten met een winst onder de streep. Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn somber, liet het bedrijf weten bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014.

Ook interessant


Build for Life