Duurzaam Bouwen

Grontmij bouwt duurzaam in Chinese miljoenenstad Wuhan

Advies- en ingenieursbureau Grontmij bouwt in de Chinese miljoenenstad Wuhan samen met architectenbureau Soeters van Eldonk een bloemvormige toren. Deze toren moet een van de duurzaamste gebouwen ter wereld worden. Het betreft het hoofdkantoor van het Wuhan New Energy Institute, dat vergelijkbaar met TNO of ECN in Nederland, onderzoek doet naar duurzame energie. Hiervoor schreef Wuhan een prijsvraag uit waar 23 internationale ingenieursbureaus aan deelnamen.

Het gekozen ontwerp in de vorm van een aronskelk is 135 meter hoog en heeft een gevel die naar boven toe steeds wijder wordt. Het 3.000 vierkante meter grote schuine dak heeft de optimale hoek voor de zonnecellen en een gestapelde constructie van windmolens. De bloem heeft ook betekenis voor de Chinezen: hij staat voor hoop, grootheid en zuiverheid.

Het kantoor gebruikt zijn eigen schaduw om koelenergie te besparen. In de zomer is zo veel minder koeling nodig. De `stamper` van de bloem herbergt windmolens die om hun verticale as draaien. In het dak is een opvangsysteem voor regenwater verwerkt en ook bij de gebruikte materialen staat duurzaamheid centraal. Onder Europese omstandigheden zou het gebouw zo`n 120 miljoen euro kosten.

Gebaseerd op: Ingenieur