Algemeen

Stopzetten kredietverlening gaat niet over één nacht ijs

Banken zijn er niet bij gebaat van de ene op de andere dag de geldkraan voor bedrijven dicht te draaien. Dat zegt Erik Steinmaier, een bankier bij de afdeling Bouw en Vastgoed van ABN Amro. Hij reageert op de klachten van het failliete bouwbedrijf Van Hoogevest. De onderneming beweerde dat ABN vrij plots de kredietverlening opschortte. Dat leidde uiteindelijk tot het faillissement, beweert Van Hoogevest.

Steinmaier legt uit dat banken een zorgvuldige overweging maken alvorens de kredietverstrekking te schrappen. Behalve naar het individuele bedrijf wordt ook naar de (deel-)sector waarin een onderneming actief is, bekeken. De zorgvuldigheid is volgens Steinmaier vanzelfsprekend, want banken zijn gebaat bij het behoud van een klant.

Het beeld dat banken hun geld liever bij De Nederlandsche Bank wegzetten dan het te gebruiken voor de financiering van bedrijven, is volgens de bankier ook niet juist. Banken zijn weliswaar voorzichtiger geworden, maar willen net als het bedrijfsleven dat de economie weer op gang komt.

Gebaseerd op: Cobouw

Build for Life