Verbouwen

Stijgend succes sleutel-op-de-deur bij totaalrenovaties

Steeds meer verbouwers kiezen voor sleutel-op-de-deur. `Zelf een totaalverbouwing coördineren vraagt ontzettend veel inspanningen`, stelt Wim Vermeulen, account manager van Magnus Villas. `Terwijl wij tot voor enkele jaren een verdeling noteerden van 70 – 30 tussen nieuwbouw en renovatie, spreken we sinds kort al van een evenwicht.`

Veel bouwers laten de coördinatie van een nieuwbouwproject over aan een algemene aannemer en kiezen voor een zorgeloze formule sleutel-op-de-deur. Tot voor enkele jaren hinkte de renovatiemarkt op dat vlak nog achterop: veel verbouwers namen de opvolging zelf op zich. Toch blijkt dit niet zo evident. Wim Vermeulen: “Renovatie is veel complexer dan nieuwbouw. Verschillende partijen moeten in het renovatieproces meerdere malen langskomen vooraleer hun job klaar is. Als je al deze aannemers als bouwleek zelf moet coördineren, dan stapelen de problemen zich op. Een algemene aannemer garandeert dus niet alleen tijdwinst, we vermijden ook fouten en discussies over verantwoordelijkheden. Wanneer één coördinator ontbreekt, wijzen de verschillende partijen bij problemen meteen naar elkaar. Begin er als bouwheer dan maar aan.”



Architect én stabiliteitsingenieur
De sleutel-op-de-deur formule voor totaalrenovaties die Magnus Villas aanbiedt, houdt meteen ook de betrokkenheid van een architect en stabiliteitsingenieur in. “We spreken dan over een oude woning die we volledig strippen en waarbij er structurele verbouwingen gebeuren. Voor deze ingrijpende renovatieprojecten laten we absoluut niets aan het toeval over.”

Schaarste aan bouwgronden
Magnus Villas stelt vast dat de schaarste aan bouwgrond en het BTW-tarief van 6 procent ook kapitaalkrachtige gezinnen aanzet tot verbouwen. “Naast oude woningen die voor hun karakter behouden blijven, krijgen we geregeld opdrachten voor de renovatie van vervallen boerderijen in waardevolle agrarische gebieden. Deze mogen in sommige gevallen niet afgebroken worden wegens het verbod op heropbouw. In die gevallen blijft een totaalrenovatie als enige optie over. De eindresultaten zijn verbluffend. Op vlak van energiezuinigheid en moderne technieken doorstaan deze gerenoveerde woningen probleemloos de vergelijking met een nieuwbouw.”