Vastgoed

Steenrijk worden? Investeer in vastgoed!

Investeren in vastgoed: het walhalla voor een gegarandeerde toekomst of een zeepbel die op ontploffen staat? Volgens Frank Van Rycke, schrijver van de bestseller ‘In 10 jaar binnen’ en de opvolger ‘Zo word je STEENrijk, moge het duidelijk zijn: investeren in vastgoed is investeren in een zekere toekomst. Hij werkte zich in 10 jaar tijd ‘binnen’ dankzij investeringen in vastgoed. In de boeken deelt hij op openhartige wijze zijn ervaringen.

Ons spaargeld brengt geen cent meer op

De Belg is kampioen in sparen: op onze spaarboekjes staat een bedrag van meer dan 250 miljard euro. Helaas is de rente op spaarboekjes de laatste jaren naar beneden getuimeld, waardoor ons spaargeld werkelijk geen cent meer opbrengt: de inflatie ligt ongeveer even hoog als de rente die we gemiddeld ontvangen. Bovendien denkt de politiek na over mogelijke belastingen die het wil heffen op spaarboekjes.

Met zijn allen investeren in vastgoed dan maar?

Goed, onze spaarboekjes brengen niets meer op. Moeten we dan met zijn allen gaan investeren in vastgoed? Helaas is het niet zo simpel, ook vastgoed brengt een aantal risico’s en problemen met zich mee:
  • Een van de meest onderschatte risico’s in de vastgoedsector is de illiquiditeit. Vastgoed koop of verkoop je niet van de ene dag op de andere: een goede getimede aankoop is van uitermate belang, en er gaan dan ook verschillende maanden over de aankoop of verkoop van een pand.

  • Laat je niet misleiden door de prijs. Vaak denkt men ‘hoe lager de prijs, hoe beter’: men redeneert dat een lagere prijs ook een kleinere lening en dus een kleiner risico betekent, maar dat is niet altijd het geval. Een lage prijs heeft veelal een reden, die je waarschijnlijk pas na de aankoop ontdekt.

  • De ligging is enorm belangrijk, vastgoed laat zich immers niet verplaatsen. Een slecht gelegen pand zal je moeilijk kunnen verhuren, terwijl een goed gelegen pand nooit leeg zal staan.

  • Houd er ook rekening mee dat spreiding belangrijk is om de kans op succes te vergroten: wie 1 pand bezit loopt meer risico dan wie 10 panden bezit. Staat er eentje leeg, dan kan dat in het laatste geval niet zo veel kwaad. Bezit je maar 1 pand, dan mag dat nooit leeg staan.

  • Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat de prijzen van vastgoed waarschijnlijk niet aan hetzelfde tempo zullen blijven stijgen als ze dat de afgelopen jaren hebben gedaan. Je opbrengst moet vooral uit huurinkomsten komen, en niet zozeer uit een hogere verkoopsprijs na verloop van tijd.

Investeren in vastgoed: wees voorbereid

Investeren in vastgoed brengt dus een aantal risico’s met zich mee, maar betekent dat dat je ervan moet wegblijven? Nee, absoluut niet! Vastgoed is een prima alternatief, als je je maar voldoende voorbereid. Informeer jezelf, zorg dat je goed op de hoogte bent van alle risico’s en van de wetgeving omtrent het verhuren van een pand. De boeken van Frank Van Rycke, ‘In 10 jaar binnen’ en de opvolger ‘Zo word je STEENrijk’ zijn waarschijnlijk een goed vertrekpunt. Lees jezelf ook goed in over de regio waarin je wil investeren.

Ook interessant