Vastgoed

Steeds meer mensen kiezen voor een huurwoning

Momenteel overwegen 700.000 huishoudens (met een inkomen van modaal of hoger) een woning te gaan huren. Dat is een stijging van 43% ten opzichte van twee jaar geleden. Toen hadden nog ‘slechts’ 490.000 huishoudens een voorkeur voor een huurwoning. Ook heeft men financieel steeds meer voor de huur over. Gemiddeld wil men maandelijks 692 euro aan huur besteden. Dat is 13% meer dan in 2010.

Dit blijkt uit de rapportage ‘Huurders in profiel’ van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. In samenwerking met het onderzoeksinstituut OTB wordt elke twee jaar de huurdersmarkt doorgelicht. Het onderzoek laat zien dat huren steeds meer een alternatief voor het kopen van een woning begint te worden. Dit heeft vooral te maken met de huidige onzekerheid over de economie, het behoud van de eigen baan en het overheidsbeleid met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek. En daarnaast ontmoedigen de hypotheekbanken ieder enthousiasme door de kredieteisen op alle vlakken aan te scherpen, waardoor er in de koopsector simpelweg veel minder mogelijk is.

Bij vrijwel elke vastgoedcrisis neemt de populariteit van de huurwoning toe. De NVB-rapportage ‘Huurders in profiel’ laat zien dat dat ook nu het geval is. Naast de crisis is nu echter ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt hier debet aan. Tijdelijke contracten en een toename van zzp-ers maken dat de huurwoning structureel meer in trek is. Dit is ook terug te zien aan het toegenomen maximale huurbedrag, dat men per maand bereid is te betalen voor de huurwoning. Wilde men in 2010 nog maximaal 610 euro aan huur betalen, inmiddels is dit bedrag opgeklommen naar 692 euro. Een sprong van maar liefst 82 euro. De 40- tot 55-jarigen hebben het meeste over voor hun huurhuis, namelijk 726 euro per maand. Senioren vanaf zeventig jaar willen met een gemiddelde van 658 euro het minste aan hun huur kwijt zijn. Dat men meer voor een huurwoning over heeft dan in het verleden, maakt het ontwikkelen en bouwen van huurwoningen boven de huurliberalisatiegrens in beginsel een stuk aantrekkelijker. Immers, beleggers krijgen zo weer oog voor nieuwe investeringen in de huurwoningmarkt.

OTB enquêteert voor ‘Huurders in Profiel’ elke twee jaar ruim 2.000 huishoudens met een bovenmodaal inkomen. Uit het onderzoek blijkt dat ondanks het huidige economische klimaat 1,6 miljoen mensen geïnteresseerd zijn in een ander huis. Het gaat dan om mensen die dromen van een ander huis of daadwerkelijk bezig zijn met het plannen van een verhuizing.