Second Home

Steeds meer jonge mensen overwegen tweede woning

Vanaf vandaag strijkt de Second Home Beurs, de grootste beurs in Nederland voor tweede huizen, voor drie dagen neer in Utrecht. Op de beurs kunnen mensen zich laten informeren over de aanschaf van een vakantiewoning in binnen- en buitenland. Steeds meer mensen zijn hierin geïnteresseerd, zo blijkt uit de toenemende bezoekerscijfers van de beurs die dit jaar voor de 47ste keer wordt georganiseerd. Een opvallende trend hierbij is dat het aantal jonge mensen dat overweegt een tweede woning te kopen, de laatste jaren toeneemt. Inmiddels is één op de zes bezoekers van de beurs onder de 50 jaar.

“We zien steeds meer dertigers en veertigers die langskomen op de beurs. Het gaat dan vooral om gezinnen met jonge kinderen, kleine zelfstandige ondernemers of mensen die een bedrag van hun ouders hebben geërfd of gekregen en daarmee willen investeren”, zo zegt Tom van den Brink van Second Home. Volgens Van den Brink speelt de lage spaarrente hierbij een grote rol: “Omdat banksparen de laatste jaren steeds minder oplevert, gaan mensen op zoek naar alternatieve investeringen. Een tweede woning is daarbij logischerwijs populair: het kan tot 4 á 5 procent rendement opleveren.”

Voor de aanschaf van een vakantiewoning wordt gemiddeld 234.000 euro uitgegeven. De grootste groep kopers heeft hierbij een budget van tussen de 100.000 en 200.000 euro. Volgens Van den Brink is een tweede woning al lang niet meer iets dat alleen voor de rijksten is weggelegd. “Dat zie je ook in het aanbod terug, bijvoorbeeld door de bouw van prefab woningen in Zuid-Spanje of innovatieve projecten in eigen land”, aldus Van den Brink. “Zo past de markt zich onder meer aan op het groeiende aantal zzp’ers die via alternatieve wegen geld willen sparen voor hun pensioen.”

Spanje het populairst, gevolgd door een tweede huis in eigen land

Naar schatting heeft één op de twintig Nederlandse gezinnen een vakantiewoning in binnen- of buitenland. Het populairste land voor Nederlanders om een tweede huis in aan te schaffen is Spanje, met de Costa Blanca, de Costa del Sol en de Costa Brava als populairste gebieden. Een vakantiehuis in eigen land is na de Spaanse costa’s het meest gewild, gevolgd door een tweede woning in het vanouds geliefde Frankrijk. Voor de kopers die binnen de landsgrenzen blijven, zijn Zeeland, Gelderland en Noord-Holland de populairste provincies.

Ook interessant