Start realisatie restaurant in oostelijk koetshuis Hof Ter Linden

  BE   21 mei 2019 Bron: Kempens Landschap
Start realisatie restaurant in oostelijk koetshuis Hof Ter Linden
De eigenaars, uitbater en architect voor het koetshuis - © vzw Kempens Landschap
De eigenaars van Hof Ter Linden (de gemeente Edegem, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos) sloten in 2018 een handelshuurovereenkomst voor de uitbating van een gastronomisch restaurant in het oostelijk koetshuis van het Edegemse kasteeldomein. De kok van brasserie Pastis in Mortsel zal er aan het fornuis staan. De inrichtingswerken zullen deze maand van start gaan. Verwacht wordt het restaurant tegen volgende winter haar deuren kan openen.

Wat voorafging

Het kasteeldomein van Hof Ter Linden in Edegem werd in 2012 aangekocht door de gemeente Edegem, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos, met steun van de provincie Antwerpen. De eigenaars hadden van bij het begin de ambitie om van het parkdomein een grotendeels toegankelijk park te maken waar zoveel mogelijk bezoekers van kunnen genieten.

Om het kasteel en de koetshuizen een mooie rol te geven in het geheel wilden de eigenaars samenwerken met private partners. Ze gingen op zoek naar private commerciële projecten met een meerwaarde voor de gemeenschap en op het vlak van recreatie en/of toerisme. In het westelijk koetshuis opende vorig jaar Brasserie Hof Ter Linden. In het oostelijk koetshuis komt een stijlvol restaurant met 25 tot 35 couverts.

De heer Kalicanin is een gastronomische chef met rijke binnen- en buitenlandse ervaring. Momenteel runt hij brasserie Pastis in Mortsel en werkt hij als gastchef in heel wat sterrenrestaurants in Europa. Hij stapt in dit project samen met de heren Stamenovic en Davidovic, die heel wat contacten hebben in de mediawereld.

Stijlvol dineren in een oude paardenstal

Het trio wil Edegem internationaal gastronomisch op de kaart zetten met een stijlvolle zaak. Ze werken daarvoor samen met de gerenommeerde architect Dieter Vander Velpen, wiens indrukwekkend portfolio onder andere het hoofdkwartier van Tomorrowland en de lichtinstallatie van The Jane bevat. Vander Velpen licht alvast een tipje van de sluier over het concept: “Het restaurant en het latere terras zullen ingericht worden in een stijl die draait rond de kracht van bescheidenheid en de natuur en harmonieus aansluit bij de bouwsporen en ruwe elementen van het historische koetshuis. We zullen werken met hout, steen en andere natuurlijk materialen in ruwe en pure vorm.”

“In ons restaurant zal je na de werken van woensdag tot zaterdag terecht kunnen voor een lunch of diner, zowel ’s middags als ’s avonds”, vertellen ook de heren Davidovic en Kalicanin.

“In het oostelijk koetshuis stonden vroeger de paarden op stal, terwijl aan de overzijde de koetsen stonden. Dit gebouw is dus anders ingedeeld dan het koetshuis aan de overzijde. Het restaurant zal dan ook een compleet andere sfeer uitademen dan de brasserie. Ook de achterliggende ijskelder en het aangesloten prieel geven het gebouw een extra historische touch”, vertelt gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap. “Deze maand starten de uitbaters met hun inrichtingswerken. Ze zullen er alles aan doen om hun zaak eind dit jaar te kunnen openen.”

“Met Kempens Landschap zoeken we in het kader van opwaardering van natuur- en bosgebieden naar nieuwe invullingen voor historische gebouwen. Met deze stijlvolle invulling is de toekomst van het koetshuis verzekerd. De uitbaters hebben immers de ambitie om hun restaurant in de ruime regio, mogelijk zelfs internationaal, bekend te maken. Zo zullen zij Hof Ter Linden op een bovenlokaal niveau tillen wat ik als gedeputeerde uiteraard kan toejuichen”, aldus Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap.

Start van de werken

"Dit gastronomisch restaurant richt zich op iedereen die zich wilt laten verrassen door fantastische smaken in een uniek kader. De oude paardenstallen ontpoppen zich tot een ontmoetingsplek voor de culinaire levensgenieter. De uitbaters hebben dankzij hun netwerk een ongezien aantal contacten met topchefs uit Europa. De uitbaters zullen die grote namen op regelmatige basis uitnodigen om ons gedurende enkele weken te verrassen met zijn of haar signature dishes. Een gevarieerd aanbod is een garantie en permanente topkwaliteit wordt verzekerd. Dit unieke project vervolledigt ons culinaire aanbod in het hart van onze gemeente”, vertelt burgemeester Koen Metsu.

“Sinds vorig jaar al eindig je een deugddoende tocht door open velden, bossen, militair en adellijk erfgoed met een pannenkoek of een drankje in de brasserie in het westelijk koetshuis. Onze inwoners hebben duidelijk de weg naar de brasserie gevonden. Bij goed weer is het er gezellig druk”, legt schepen voor patrimonium en erfgoed Sofie De Leeuw uit. “We zijn blij dat de nieuwe uitbaters van het oostelijk koetshuis starten aan de inrichting. Dit jaar ligt de focus op de inrichting van het interieur en de keuken. De afwerking van de tuin met terras en de verdiepingen volgen volgend jaar. Het zal er aangenaam en mooi vertoeven worden. We gaan ervan uit dat in het najaar ook het nieuwe restaurant een extra trekpleister zal zijn in ons domein.”

Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos, is erg tevreden over het resultaat dat de partners samen bereikten. “Hof Ter Linden is een prachtig geheel van gebouwen, bossen en landbouwvelden. Dankzij de waardevolle fauna en flora, de open ruimte rond het kasteelpark en de mooie zichtassen heeft het een hoge belevingswaarde. De natuur zorgt ervoor dat het domein elk seizoen de moeite waard is om te bezoeken. Het nieuwe restaurant past perfect binnen dit harmonieuze domein.”

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo