Verbouwen

Stadsboerderij: Van nieuw naar oud

De afgeschreven stadsboerderij van Weizigt NMC in Dordrecht gaat tegen de vlakte. Niet met de slopershamer, maar stukje bij beetje. "We hergebruiken zoveel mogelijk materiaal", legt de ontwerper van de nieuwe stadsboerderij Mazin Abdullsalda uit.
De golvende vorm valt direct op: de nieuwe Stadsboerderij wordt opgetild uit het maaiveld. Het groene dak versterkt dat idee, het gebouw sluit mooi aan op de natuur. “Buiten komt binnen” is de visie die de ontwerper (IR. M. Abdullsada) had.

Duurzaamheid

In het gebouw zijn een viertal thema’s verwerkt. Het uitgangspunt is het sluiten van de kringlopen van energie, water, en materialen. De kringlopen zullen zichtbaar worden gemaakt voor bezoekers. Het gebouw zelf krijgt een tentoonstellingsfunctie.
Het gebouw zal CO2 neutraal zijn.

Water
Het rioolwater wordt door een helofytenfilter, (waterzuiveringssysteem dat gebruik maakt van (riet)planten), zodanig gezuiverd wordt om toiletten hiermee door te spoelen.
Een deel van het regenwater wordt geabsorbeerd door het mossedum en weer afgegeven aan de lucht. Een klein deel wordt gebruikt voor koeling van het gebouw.



Energie
Het gebouw zal worden uitgevoerd met een hoge isolatiewaarde en een goede kierdichting, waardoor er zeer weinig energie verloren gaat.
De weinige energie die nog nodig is zal worden opgewekt door middel van een houtpelletkachel (korrels van afvalhout). De warmteafgifte zal via de luchtbehandelingsinstallatie plaatsvinden, er komen dus geen radiatoren in het gebouw.
Door het plaatsen van een glazen bufferruimte wordt voorkomen dat er ernergieverlies via de toegangen plaatsvindt.

Materialen
Het gebouw zal ‘demontabel’ worden gebouwd. Door toepassing van houtskeletbouwwanden en daken. De vloeren zullen uitgevoerd in betonelementen.
In het gebouw zullen duurzame materialen worden toegepast.

Afval en natuur
Materialen die vrijkomen uit de sloop van het bestaande gebouw, zullen zoveel mogelijk worden hergebruikt.
Door het toepassen van een mossedumdak sluit het gebouw goed met de omgeving.


Gevel doorsnede


Ontwerpvisie schema

Visitekaartje
Dordrecht streeft naar het bouwen van innovatieve en duurzame gebouwen. Zulke gebouwen zijn beter voor het milieu en goedkoop in gebruik, omdat de energiekosten laag zijn en ze weinig onderhoud nodig hebben. Daar nu in investeren, bespaart in de toekomst veel geld. Het IBD laat met de nieuwe Stadsboerderij zien dat het voorop loopt als het gaat om ontwikkelingen en trends in duurzame ontwerpen en beheren.

Meer informatie is te vinden op www.ingenieursbureaudrechtsteden.nl en www.weizigtnmc.nl.