Staatssecretaris Bart Tommelein wint de Gouden Baksteen 2016

  BE   8 februari 2016 Bron: Bouwunie
Staatssecretaris Bart Tommelein wint de Gouden Baksteen 2016
Foto: Open Vld
Bouwunie heeft op vrijdag 5 februari 2016 in de Ghelamco Arena in Gent de Gouden Baksteen uitgereikt aan Bart Tommelein, staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale fraude in de regering-Michel. Staatssecretaris Tommelein (Open VLD) kreeg de prijs omdat hij sociale dumping in de bouwsector wil aanpakken. In 2015 werkte hij samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties uit de bouwsector en de overheid een 40-puntenplan uit voor eerlijke concurrentie. Een plan dat meer dan nodig is want de bouwsector gaat gebukt onder deloyale concurrentie door goedkope buitenlandse werkkrachten. Vooral daardoor verdwenen op vier jaar tijd meer dan 12.000 jobs in de Vlaamse bouwbedrijven.

De Gouden Baksteen is een aanmoedigingsprijs voor een verdienstelijke persoonlijkheid omwille van zijn positieve impact op de bouwsector. De prijs wordt voor de 19de keer uitgereikt, dit jaar aan staatssecretaris Bart Tommelein. Hij gaf in 2015 gehoor aan de noodkreet van de bouwsector om de oneerlijke concurrentie van en met buitenlanders effectief aan te pakken. Samen met de sociale partners uit de sector en de overheid werkte staatssecretaris Tommelein aan het ‘Plan voor eerlijke concurrentie’. Dit plan met 40 maatregelen op nationaal, Benelux, Europees en internationaal vlak wil vooral de werkgelegenheid in de bouw vrijwaren. Het bevat onder meer een verplichting tot visuele identificatie (Constru-badge) ook voor buitenlandse werknemers, een centraal aanspreekpunt voor sociale fraude en maatregelen om overheden meer alert te maken om sociale dumping op haar werven te vermijden. In de zomer van 2015 werd het door alle betrokken partijen ondertekend.

“Dit plan is een belangrijke eerste stap in de goede richting”, benadrukt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Al te vaak worden bouwkmo’s die met eigen personeel actief zijn, uit de markt geprijsd. Ze verliezen opdrachten aan goedkopere buitenlanders die langere werkuren kloppen. Het is een strijd met ongelijke wapens.” Bouwunie-voorzitter Filip Verkest: “Het plan is er nu, een aantal punten werden reeds geďmplementeerd, andere wachten op uitvoering. De verwachtingen zijn groot en met ongeduld wachten de ondernemers op resultaten. Een eerste evaluatie zal moeten aantonen wat werkt en waar er nog moet worden bijgestuurd.”

Aan dit plan koppelde de bouwsector ook de vraag van een loonlastenverlaging van 6 euro per gewerkt uur. De sector kreeg al de belofte van een verlaging van 604,9 miljoen euro in 2020 maar 2020 is te laat en het bedrag is onvoldoende. De bouwsector hoopt dat de regering heel snel een sterk signaal zal geven.

De winnaar van de Gouden Baksteen, Bart Tommelein is in de regering-Michel staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee. De strijd tegen sociale fraude en de aanpak van de sociale dumping staan hoog op zijn agenda. Behalve het ambitieuze actieplan met 40 maatregelen voor de bouwsector maakt hij ook werk van meer eerlijke concurrentie in de horeca-, taxi-, transport- en schoonmaaksector. Bart Tommelein: “De Gouden Baksteen is een mooie erkenning voor het geleverde werk. De bouw is de grootste sector van het land en de strijd tegen de sociale dumping is voor mij een topprioriteit. Sociale fraude kost ons land duizenden jobs en maakt onze bouwbedrijven kapot. Met het ‘Plan voor eerlijke concurrentie’ in de bouwsector, dat de regering samen met werkgevers en vakbonden gemaakt heeft, willen we de sociale dumping een halt toeroepen. We zijn volop bezig met de uitvoering en opvolging van de 40 concrete maatregelen om de oneerlijke concurrentie in de bouwsector tegen te gaan.”

Staatssecretaris Bart Tommelein nam de negentiende Gouden Baksteen in ontvangst in aanwezigheid van 500 genodigden. Hij trad daarmee in de voetsporen van Europees commissaris Marianne Thyssen, de voormalige Vlaams minister-presidenten Kris Peeters en Patrick Dewael en ex-minister Frank Vandenbroucke die eerder de begeerde trofee in ontvangst namen. Maar ook Vlaanderen bouwt en VDAB & Constructiv fvb vielen al in de prijzen voor hun concrete inspanningen voor de bouwsector.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo