Algemeen

17de Gouden Baksteen voor Zonnige Kempen

De Gouden Baksteen gaat dit jaar niet naar een politieke persoonlijkheid, maar naar CV Zonnige Kempen. De jury honoreert de Zonnige Kempen als het voorbeeld van een initiatiefrijke sociale huisvestingsmaatschappij die actief investeert in nieuwe sociale koop- en huurwoningen én in de renovatie van haar bestaande patrimonium mét bijzondere aandacht voor duurzaamheid en in een goede samenwerking met architecten en aannemers.

Zonnige Kempen zag 50 jaar geleden, op 7 december 1963 om precies te zijn, het levenslicht en is de jongste sociale bouwmaatschappij in Vlaanderen. Van in het begin werd de kaart van de duurzaamheid, de creativiteit en de sociale cohesie getrokken. Met meer dan 2.237 verwezenlijkte energiezuinige woningen, diverse inbreidingsprojecten in dorpskernen en enkele nieuwe samenwerkingsverbanden met gemeenten, OCMW’s en CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) heeft Zonnige Kempen haar sterke reputatie op dat vlak meermaals bewezen. Het werkingsgebied van Zonnige Kempen beslaat Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Nijlen, Vorselaar, Westerlo en Zandhoven.

Zonnige Kempen is al sinds de jaren ’90 een echte voorloper in energiezuinig en duurzaam bouwen is. Toen al bouwde Zonnige Kempen goed geïsoleerde K30-woningen, wiens energiekost nog altijd erg interessant is. Sinds vorig jaar zijn de eerste passiefwoningen bewoond en nu bouwt de maatschappij laag-energie-plus-woningen. Maar het blijft niet bij bouwen alleen. Zonnige Kempen sensibiliseert haar huurders en kopers ook over hoe ze op energie kunnen besparen en een hoog rendement uit de woning kunnen halen.

De sterkte van de Zonnige Kempen is dat ze daadwerkelijk initiatief neemt en op het terrein effectief iets realiseren. Deze sterkte wordt nu ook beloond met de Gouden Baksteen.

De Gouden Baksteen bekroont elk jaar een verdienstelijke, meestal politieke, persoonlijkheid omwille van zijn of haar positieve impact op de bouwsector. De selectie gebeurt door een vakjury van aannemers, architecten, bouwmaterialenfabrikanten en vertegenwoordigers van de vakpers.

Dit jaar viert de Gouden Baksteen zijn zeventiende verjaardag. In het verleden mochten persoonlijkheden als premier Yves Leterme, Vlaams minister-presidenten Patrick Dewael en Kris Peeters, en de ministers Leo Peeters, Didier Reynders, Dirk Van Mechelen, Frank Vandenbroucke, Sabine Laruelle, Marino Keulen en Hilde Crevits de begeerde trofee in ontvangst nemen. Maar ook organisaties als de Gezinsbond, Vlaanderen Bouwt, VDAB - Constructiv FVB en CeDuBo vielen al in de prijzen. “Concrete inspanningen voor de bouwsector op een positieve manier waarderen” is de filosofie achter het gebeuren.

De Gouden Baksteen verloopt in samenwerking met Wienerberger en Federale Verzekering en met steun van Elma Multimedia, Remeha en ADMB.

De uitreiking van de Gouden Baksteen vond dit jaar plaats op vrijdagavond 31 januari in de Schelp van het Vlaams Parlement in Brussel.

Ook interessant


Build for Life