Algemeen

Gouden Baksteen 2012 voor Centrum Duurzaam Bouwen

De Gouden Baksteen bekroont elk jaar een verdienstelijke, meestal politieke, persoonlijkheid omwille van zijn of haar positieve impact op de bouwsector. De selectie gebeurt door een vakjury van aannemers, architecten, bouwmaterialenfabrikanten en vertegenwoordigers van de vakpers. De uitreiking van de Gouden Baksteen op vrijdagavond 25 januari in de Zuiderkroon in Antwerpen vormt het hoogtepunt van het jaarlijkse evenement van Bouwunie voor de Vlaamse bouwsector. De Gouden Baksteen verloopt in samenwerking met Wienerberger en Federale Verzekering.

De Gouden Baksteen gaat dit jaar niet naar een politieke persoonlijkheid, maar naar de vzw Centrum Duurzaam Bouwen (kortweg CeDuBo), actief sinds 2002 en het eerste provinciaal informatie- en coördinatiecentrum voor duurzaam bouwen en verbouwen in Vlaanderen dat ondertussen ook in de andere provincies navolging kreeg.CeDuBo is gelegen in de voormalige badzaal op de mijnsite te Heusden-Zolder. Vanuit deze unieke locatie wenst CeDuBo het duurzaam bouwen op grote schaal te promoten en in praktijk te brengen. De hoofdtaak bestaat erin om niet alleen een breed publiek op een onafhankelijke manier te sensibiliseren en te informeren over duurzaam bouwen en energievriendelijk wonen maar ook om steun en advies te verlenen aan bedrijven en overheidsinstanties. CeDuBo heeft ook een ruim aanbod voor het onderwijs.

Dit jaar viert de Gouden Baksteen zijn zestiende verjaardag. Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector. De uitreiking van de Gouden Baksteen staat er centraal. In het verleden mochten persoonlijkheden als premier Yves Leterme, Vlaams minister-presidenten Patrick Dewael en Kris Peeters, en de ministers Leo Peeters, Didier Reynders, Dirk Van Mechelen, Frank Vandenbroucke, Sabine Laruelle, Marino Keulen en Hilde Crevits de begeerde trofee in ontvangst nemen. Maar ook organisaties als de Gezinsbond, Vlaanderen Bouwt, VDAB en Constructiv FVB vielen al in de prijzen. “Concrete inspanningen op een positieve manier waarderen” is de filosofie achter het gebeuren.
Build for Life