Algemeen

Europees commissaris Marianne Thyssen wint De Gouden Baksteen

Bouwunie heeft vanavond de Gouden Baksteen, dé award van de Vlaamse bouwsector uitgereikt aan Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, Marianne Thyssen. Als Europees commissaris is zij overtuigd dat vrij verkeer van goederen, diensten en personen een essentieel onderdeel is van de Europese integratie. Zij bepleit een verdieping van de interne markt maar ook een eerlijkere interne markt waar fraude en misbruiken doeltreffend aangepakt worden. En net die aanpak van fraude en misbruiken wil Bouwunie aanmoedigen want de bouwsector heeft zwaar te lijden onder deloyale concurrentie. Mede door misbruiken vanuit goedkopere lidstaten verloren op 3 jaar tijd 9000 arbeiders hun job in de Vlaamse bouwsector, berekende Bouwunie.

De Gouden Baksteen bekroont elk jaar een verdienstelijke, meestal politieke, persoonlijkheid omwille van zijn of haar positieve impact op de bouwsector. De prijs wordt voor de 18de keer uitgereikt, dit jaar aan Europees commissaris Marianne Thyssen. Als lid van de Europese commissie, hoopt Bouwunie dat zij mee aan de kar trekt van een eerlijke Europese interne markt waar geen plaats is voor deloyale concurrentie.

Bouwunie voorzitter Filip Verkest benadrukte in zijn speech: “Goedkopere buitenlandse werkkrachten hebben een deel van de markt ingepalmd. Dit zet een enorme druk op de tewerkstelling in Vlaamse bouwbedrijven. In afwachting van sociale harmonisatie in Europa zullen bouwbedrijven een oplossing moeten vinden om een deel van de koek te kunnen behouden.”
Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie rekent op een kordate Europese aanpak. “Wij hopen dat Europees commissaris Thyssen het thema van fraude en misbruiken door goedkopere lidstaten hoog op de Europese politieke agenda plaatst en meehelpt om het op te lossen. Want de toekomst van onze Vlaamse bouwbedrijven staat op het spel”.

Marianne Thyssen is sinds 1991 actief in de Europese politiek als Europees parlementslid voor CD&V. Op vraag van toenmalig CD&V partijvoorzitter Herman Van Rompuy ruilt ze begin jaren ‘90 een bloeiende carrière als secretaris-generaal bij ondernemersorganisatie Unizo om samen met politieke zwaargewichten als Leo Tindemans, Fernand Herman en Wilfried Martens aan de Europese beleidskar te trekken. Gedurende vijf legislaturen, 23 jaar lang werkt ze hard aan een eengemaakt Europa en legt ze zich toe op economische en sociale thema’s. Begin september 2014 draagt de Belgische regering haar voor als Europees commissaris en sinds 1 november 2014 is ze Europees commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit in de commissie Juncker.

Marianne Thyssen neemt de achttiende Gouden Baksteen in ontvangst. En treedt daarmee in de voetsporen van voormalig premier Yves Leterme, voormalige Vlaams minister-presidenten Kris Peeters en Patrick Dewael en ex-minister Frank Vandenbroucke die eerder de begeerde trofee in ontvangst namen. Maar ook Vlaanderen Bouwt en VDAB-Constructiv fvb vielen al in de prijzen voor hun concrete inspanningen voor de bouwsector.

Ook interessant


Build for Life