Algemeen

Staalprijs verdubbelt tot een euro per kilo

Vorig jaar schommelde de staalprijs nog tussen 30 en 50 cent per kilo. Vanaf het begin van dit jaar stellen de staalverwerkende bedrijven een forse prijsstijging vast die oploopt tot 90 cent per kilo. Kenners verwachten dat de grens van één euro per kilo heel binnenkort zal worden overschreden. Juist op dit ogenblik staan belangrijke infrastructuurwerken op stapel waarin het aandeel van het staal doorgaans 20% à 25% bedraagt. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vraagt dat de overheden hun budgetten voor infrastructuurwerken fors optrekken. Tegelijk moeten zij een omzendbrief schrijven waardoor aannemers de gestegen staalprijzen kunnen doorrekenen zonder ellenlange discussies dossier per dossier.

In een bouwwerk vertegenwoordigt het staal gemiddeld een aandeel van 8%. Maar in grote infrastructuurwerken kan dit aandeel fors oplopen, zelfs tot 30%. De kost van grote infrastructuurwerken wordt dus in belangrijke mate bepaald door de evolutie van de staalprijs.

De staalprijs krijgt momenteel opnieuw een forse opstoot, precies op het ogenblik dat belangrijke infrastructuurprojecten op stapel staan. Zo wordt nu volop werk gemaakt van de Diabolo-spoorverbinding met de luchthaven van Zaventem, een project dat aanvankelijk op ongeveer een half miljard euro werd geraamd. Tevens werd gestart met het Gewestelijk Expresnet om Brussel via het spoor beter te ontsluiten. Alleen al de eerste fase – de ondertunneling tussen Watermaal en Josaphat – werd oorspronkelijk op 300 miljoen euro geschat.

Op hetzelfde ogenblik komen de werken aan de Vlaamse ‘missing links’ (ontbrekende infrastructuurschakels) helemaal op gang. Met reguliere middelen wordt de verkeerswisselaar van Lummen aangepakt voor 40 miljoen euro. De eerste missing link die met PPS (publiek-private samenwerking) wordt verwezenlijkt, betreft de verbeterde wegomsluiting van de luchthaven Zaventem voor een geraamde kost van 52 miljoen euro. Voor de noord-zuidverbinding in de Kempen werd de PPS-procedure onlangs opgestart. De kostprijs hiervoor werd tot voor kort op 70 miljoen euro geraamd. Binnenkort zal nog een infrastructuurproject met PPS worden aanbesteed: de afwerking van de zuidelijke ring rond Gent. De huidige raming bedraagt 42 miljoen euro.

Daarnaast zijn er de talrijke stadsvernieuwingsprojecten die gepaard gaan met de aanleg van ruime ondergrondse parkeerterreinen, onder meer in Kortrijk, Antwerpen en Turnhout.

Ten gevolge van de stijgende staalprijzen zullen zowel de federale als de regionale overheden hun budgetten voor infrastructuurwerken fors moeten optrekken om evenveel infrastructuurwerken te kunnen realiseren als er momenteel zijn gepland.

Bij overheidsopdrachten kunnen aannemers voor de verrekening van onverwachte en uitzonderlijke prijsstijgingen een beroep doen op art. 16 §2 van de algemene aannemingsvoorwaarden. Dit artikel bepaalt dat zij een herziening van de overeenkomst kunnen vragen wanneer zij een belangrijk nadeel ondervinden dat zij niet konden voorzien bij de indiening van hun offerte. Dit nadeel moeten zij wel dossier per dossier aantonen en bewijzen.

Om zowel voor de aannemers als voor de overheid ellenlange discussies te vermijden is het daarom nuttig dat de overheid een omzendbrief uitvaardigt waarin zij het onverwachte karakter van de stijging van de staalprijzen erkent en hiervoor een specifieke verrekeningsformule voorstelt. Bij de eerste onverwacht forse stijging van de staalprijzen in 2004 heeft de Vlaamse overheid zo’n omzendbrief uitgevaardigd. De VCB vraagt dat zij met de huidige tweede stijgingsgolf voor de staalprijzen dit initiatief zou herhalen. Op federaal vlak moet er een gelijkaardig initiatief komen voor de belangrijke infrastructuurwerken in opdracht van Infrabel.
Build for Life