Interieur

Spinningfietsen en loopbanden veroveren Belgische huiskamers

Spinningfietsen en loopbanden veroveren Belgische huiskamers
Thuis een volledige work-out afwerken waarbij we naast onze conditie ook onze spierkracht op punt stellen. Het werd de voorbije twee jaar deel van ons dagelijks leven. Dat stelt Decathlon, de grootste sportwinkelketen van België, vast na analyse van de verkoopcijfers van de voorbije drie jaar. Grote fitnesstoestellen hebben daarbij enorm aan populariteit gewonnen met dank aan het feit dat ze steeds vaker in het interieur van onze huiskamer passen. Spinningfietsen gingen 2,5 keer meer over de toonbank, loopbanden bijna 2 keer zoveel. Maar ook de klassiekers zoals cross- en hometrainers groeiden de voorbije twee jaar telkens met de helft. De sportketen verdubbelde het aantal productielijnen voor sommige fitnesstoestellen de voorbije twee jaar om de vraag te kunnen beantwoorden.

Spinningfietsen en loopbanden veroveren Belgische huiskamers
Dat thuiswerken door corona een blijver is, was al duidelijk. Maar na het thuiskantoor heeft ook de home gym een plaats veroverd in ons leven. De Belg werkt graag in een privéfitness thuis aan conditie en spieren. De heropening van de fitnesscentra en sportclubs heeft daar voorlopig nog niets aan veranderd.

“We hadden verwacht dat de vraag naar materiaal voor thuistraining bij de heropening van de sportclubs en fitnesszalen zou vertragen, maar dat is nauwelijks het geval. Veel sporters die vroeger steeds naar de club gingen, kiezen nu voor hybride memberships, waarbij ze thuistraining combineren met training in een club, box of gym. Thuis trainen is dus net als thuiswerk een deel geworden van onze levensstijl.”

Geoffrey Cassenaer, sportleader Fitness en Training bij Decathlon België


Spinningfietsen en loopbanden veroveren Belgische huiskamers

Conditie en spieren in thuisfitness trainen

De populariteit van cardio- en krachttrainingen in onze privéfitness thuis blijft groeien. Het voorbije jaar alleen al verkocht Decathlon de helft meer cardiotoestellen en een derde meer krachttoestellen dan in 2019. Opvallend daarbij is dat grotere toestellen populairder zijn geworden dan kleiner fitnessmateriaal.

“Grotere fitnesstoestellen en gewichten zijn de voorbije twee jaar volledig doorgedrongen in de Belgische huiskamer. We moesten de productiecapaciteit van onze fitnesstoestellen de voorbije twee jaar aanzienlijk vergroten om de vraag te kunnen beantwoorden. Voor sommige toestellen werd het aantal productielijnen meer dan verdubbeld. Daarnaast hebben we ons (online) aanbod uitgebreid met een selectie externe merken zoals NordicTrack, Proform, Tecnovita of BH Fitness en bouwden we een aanbod van gereviseerde tweedehandstoestellen (Decathlon Second Life) en een verhuurdienst (rent.decathlon.be) uit.”

Geoffrey Cassenaer van Decathlon België


Spinningfietsen en loopbanden veroveren Belgische huiskamers

Compacte en geconnecteerde toestellen die opgaan in interieur

Fitnesstoestellen hebben hun succes niet alleen te danken aan onze zin om thuis te sporten. De toestellen en accessoires zijn compacter, eenvoudiger op te bergen of makkelijker te verplaatsen in vergelijking met enkele jaren geleden. Ze worden zelfs zo ontworpen dat ze opgaan in het interieur van de huiskamer. Daarnaast zijn veel toestellen makkelijk te connecteren met trainingsapps.

“De nieuwe generatie fitnesstoestellen is “smart”. Ze connecteren dus makkelijk met apps en virtuele programma’s, zoals e-connected, Kinomap en Zwift. Dat is niet enkel handig om doelgericht te trainen en je vorderingen in kaart te brengen. Het stelt je ook in staat om te verbinden met andere sporters. Dat zorgt voor een meer diepgaande sportbeleving. Het design van de fitnesstoestellen maakt ze aantrekkelijk. Daar waar we ze vroeger wegstopten in een berging of garage, misstaan ze vandaag niet in onze huiskamer. Een mooi voorbeeld is de Domyos Woodbike, een hometrainer met een houten frame.”

Geoffrey Cassenaer


Populairste* toestellen om aan de conditie te werken

*obv groei 2021-2019

  • Spinningfietsen (+169% t.ov. 2019)
  • Loopbanden (+89% t.ov. 2019)
  • Crosstrainers (+75% t.ov. 2019)
  • Hometrainers (+57% t.ov. 2019)
  • Roeitrainers (+55% t.ov. 2019)

Populairste* materiaal en accessoires om aan kracht te werken

*obv groei 2021-2019

  • IJzeren schijven & gewichten (+115+% tov. 2019)
  • Pull-up bar (+49%, tov. 2019)
  • Hex Dumbbels (+44% tov. 2019)
  • Kettlebels (+42% tov. 2019)
  • Training Bands (+37% tov. 2019)

Spinningfietsen en loopbanden veroveren Belgische huiskamers

Ook interessant