Vloerbekleding

De ideale sportvloer voor je hometrainer, kettlebells en fitnessapparatuur

De ideale sportvloer voor je hometrainer, kettlebells en fitnessapparatuur
Vier op de tien gemeenten in Vlaanderen hebben een tekort aan sporthallen* en dan is het helemaal niet zo gek dat je zelf een eigen sportzaaltje wil bouwen. Als je van de schuur of een andere kamer een sportzaaltje wil maken, doe je er wel goed aan om even na te denken over de vloer die je er legt. Een goede sportvloer is namelijk niet alleen eenvoudig te reinigen, maar is ook duurzaam, dempt het geluid en draagt bij aan een optimale sportervaring. Er bestaan verschillende soorten sportvloeren die allen hun eigen voor- en nadelen hebben. De gemengd elastische sportvloer wordt over het algemeen de beste sportvloer genoemd, maar voor veel hobbyisten zal een rubberen toplaag bovenop de bestaande vloer volstaan.

Vlakelastische sportvloer

Een vlakelastische sportvloer is een sportvloer met een stijf oppervlak. Deze sportvloer bestaat meestal uit een houten of een andere elastische onderconstructie met daarop een stijve drukverdelingslaag, zoals kunststofplaten of multiplex. Daarop leg je ten slotte een toplaag aan van bijvoorbeeld rubber. Vlakelastische sportvloeren worden thuis niet zo vaak gebruikt en zijn vooral geschikt voor onder meer rolschaatssporten en fietssporten. Daarnaast ontstaat er bij houten onderconstructies vaak een dreuneffect dat heel storend kan zijn. Voor wie bijvoorbeeld met de kettlebell aan de slag gaat, is zo'n vloer hierdoor niet geschikt.

Het is wel zo dat er ook oplossingen bestaan om vervelende geluidseffecten weg te werken. Dit kan ook bij andere vloeren worden toegepast. De fitnessapparatuur wordt dan ontkoppeld geplaatst, bijvoorbeeld door Regufoam te gebruiken. Deze foam is speciaal gemaakt om trillingen weg te werken en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij wasmachines en andere apparaten. Tussen apparaten als hometrainers of halterbanken worden dan stukken foam geplaatst. Via foammatjes kan ook het contactgeluid van bijvoorbeeld dumbbells worden weggewerkt.

Puntelastische sportvloer

Het tegenovergestelde van de vlakelastische vloer is de puntelastische vloer. Dit zijn vloeren die net niet stijf zijn en die op het belaste punt doorbuigen. Deze vloeren voelen zacht aan en hebben een onderlaag van bijvoorbeeld pvc-schuim of rubber. De demping is bij deze vloeren meestal heel beperkt. Ook deze vloeren zijn voor de meeste thuissporters niet de ideale keuze.

Combi-elastische sportvloeren

Een combi-elastische sportvloer combineert de eigenschappen van een vlakelastische sportvloer met die van de puntelastische sportvloer. Het is in feite een stijve vloer met daarop een elastische toplaag. Meestal bestaat het uit een houten onderlaag, waarop achtereenvolgens een drukverdelingslaag, een zachte onderlaag en een toplaag wordt aangebracht. Deze toplaag zal steeds gemaakt zijn van pur of pvc.

Het grote voordeel van de combi-elastische sportvloer is dat de stand van de voet veel beter is. Daarnaast maakt de kwaliteit van de ondervloer hier veel minder uit. De kans is dan ook groot dat een bestaande houten onderlaag gewoon behouden kan blijven. De toplaag kan bovendien naadloos worden geplaatst, bijvoorbeeld door de pur te gieten. Dit maakt het onderhouden van de vloer veel eenvoudiger.

Er zijn wel een aantal nadelen aan de combi-elastische sportvloer verbonden. Zo is de toplaag heel gevoelig voor een hoge stoot- of rolbelasting. Als je met zware gewichten traint, is het belangrijk om extra bescherming te voorzien. Ook is de vloer ongeschikt voor bijvoorbeeld rolschaatsers.

Gemengd elastische sportvloer

De gemengd elastische vloeren zijn in principe de beste oplossing. Hierin zijn de gunstige eigenschappen van de vlakelastische sportvloer en de puntelastische sportvloer nog beter verenigd, terwijl een aantal nadelen van de combi-elastische sportvloer niet aanwezig zijn. De gemengd elastische sportvloer laat zich kenmerken door een heel goede demping, zelfs bij een beperkte belasting, zonder dat de voet in het oppervlak wegzakt. De voet kan hierdoor vrij draaien en schuiven. De vloer veert aangenaam door en de doorbuigingskuip is vaak meer dan de helft kleiner dan bij vlakverende vloeren. Dit betekent dat sporters elkaar niet snel zullen hinderen.

Rubberen toplaag op de bestaande vloer

Voor wie thuis een eigen sportzaaltje aanlegt of een fitnessruimte inricht, is het meestal niet wenselijk om de vloer helemaal opnieuw op te bouwen. Hiervoor bestaan er andere oplossingen. Er zijn namelijk speciale sportmatten en sporttegels die je eenvoudig op de bestaande vloer legt. Vaak gaat het om een puzzelsysteem en zijn de tegels gemaakt op basis van SBR-rubber. Deze sportvloeren leggen eigenlijk een dempende, geluidsabsorberende en slijtvaste antisliplaag op de bestaande vloer aan. Het is aangenaam om erop te sporten, onderburen ondervinden geen geluidshinder en vallende dumbells zullen de vloer geen schade berokkenen. Uiteraard kunnen deze sportvloeren ook worden gebruikt om cardio-apparaten op te plaatsen.

Deze vloersystemen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden, zijn relatief goedkoop en zijn over het algemeen eenvoudig te reinigen. Hoewel ze de bestaande vloer beter geschikt maken voor sportactiviteiten, is het over het algemeen niet de beste sportvloer. De ondervloer zal bovendien sterk bepalen hoe de vloer zich in werkelijkheid gedraagt. Voor hobbysporters en zelfs voor de intensieve fitnessfanaten zal dit type vloer echter perfect volstaan.

* Zie ook: Vier op de tien Vlaamse gemeenten heeft nood aan bijkomende sporthallen

Ook interessant