Architectuur

Specifieke oplossing voor Sint-Lambertuslaan in Bilzen

De randvoorwaarden van het ontwikkelingsproject Sint-Lambertuslaan in Bilzen zijn zeer specifiek. De spoorweg in het oosten, de toekomstige tunnel in het zuiden en de bestaande Sint-Lambertuslaan in het noorden, die bij de aanleg van de tunnel zeker een ander karakter zal krijgen, zorgen voor een unieke locatie waar de noodzaak om een ontwerp op maat van de plek te realiseren essentieel is.
De tunnel zorgt voor een nieuwe beweging van het autoverkeer, zeker met het verdwijnen van de bestaande spooroverweg. Samen met de spoorweg zorgt deze tunnel voor een behoefte aan wandvorming ten opzichte van deze elementen. Die behoefte werd letterlijk vertaald door de buitenzijde van de volumes in massief baksteenmetselwerk te voorzien om een solide wand te bekomen.

Ter hoogte van een doorsteek voor fiets- en voetgangersverkeer waar de wand doorbroken wordt en aan de zijde van de Sint-Lambertuslaan is duidelijk zichtbaar dat de wanden aan de zijden van de binnentuin een heel ander karakter krijgen door ze te behandelen met een kaleilaag. Op die manier krijgt de binnenplaats een intiemer karakter en wordt er een merkbaar onderscheid en gradatie gemaakt in de publieke zones (straat versus binnenplaats).

Op de hoek waar de Sint-Lambertuslaan afbuigt naar de tunnel was een duidelijke architecturale invulling nodig als herkenningspunt. Op deze plek werd dan ook het volume opgetrokken tot het grootste aantal bouwlagen. Net zoals de andere uiteinden van de bouwblokken wordt ook hier de hoek benadrukt door de bijzondere hoekterrassen. In tegenstelling tot de wandvorming aan de zijde van de tunnel en het spoor openen de volumes zich aan de zijde van de Sint-Lambertuslaan waardoor het een antwoord biedt op de open ruimtes aan de overkant van de straat. Zo integreert de hierdoor gevormde verkeersvrije binnenplaats zich op een uitnodigende wijze in de omgeving.

Lees verder op Architectura