Verbouwen

Speciale aluminiumprijs voor De Torenflat

De Torenflat in Zeist is beloond met een speciale European Aluminium in Renovation Award voor energie-efficiëntie. Het door Frowijn de Roos Architecten ontworpen gebouw toont zich volgens de jury als beste in een efficiënt gebruik van energie. De twee winnaars van de hoofdprijs komen uit Duitsland en Italië.

De Europese prijs is een beloning voor renovatieprojecten waarbij aluminium een prominente rol speelt. Er waren twee categorieën: woningbouw en utiliteitsbouw.

De hoofdprijs in de eerste categorie ging naar het project LoftLiving Ackermannfabrik in het Duitse Augsburg (Nething Generalplaner Architekten). Het nieuwe hoofdkantoor van de krant Corriere della Sera in Milaan (Gregotti Associati) was het beste project in de categorie utiliteit.

Het project De Torenflat behelst de renovatie en uitbreiding van een flat in Zeist. Het gebouw is voorzien van een ‘warme jas’ van aluminium gevelplaten, die behalve aan een fraaier uiterlijk ook bijdraagt aan het binnenklimaat van de woningen. De platen zijn geleverd door Kremers Alumnium, dat eveneens een vermelding kreeg bij de prijs.

De speciale prijs werd overigens ook uitgereikt in twee categorieën. De Torenflat was het beste woningbouwproject, het ENERGIA-gebouw in Parijs (Acrhitecte DTAAC) viel de ‘speciale’ eer te beurt bij de utiliteitsprojecten.

Er waren 130 projecten uit verschillende landen ingezonden, waarvan 31 werden genomineerd voor een van de categorieën. Naast de genoemde winnende projecten waren er ook vier eervolle vermeldingen, alle voor projecten in het buitenland.

Ook interessant