Verbouwen

European Aluminium Award voor kleinschalige residentiële renovatie

De winnaars van de European Aluminium in Renovation Awards 2009 zijn bekend gemaakt op 18 november 2009 in het Europese Parlement te Brussel. De prijzen zijn uitgereikt door Ecolo-politica Isabelle Durant. De Europese Aluminium in Renovatie Award is een tweejaarlijkse prijs . De competitie loopt het gehele jaar 2009 en bestaat uit nationale voorrondes, gevolgd door een Europese finale, om te bepalen welke renovatieprojecten met aluminium het meest opvallend zijn.
Denef Mattelaer Oosters Architecten uit Heverlee heeft de prijs gewonnen in de categorie voor kleinschalige residentiële renovatie met de inzending 'residentie Huybens Otten'. Eerder had DMOA reeds de Benelux Aluminium Award gewonnen voor residenties en valt nu ook -als enig Belgisch bureau- in de Europese prijzen.

Bij deze verbouwing van een vrijstaande woning uit de jaren '50 werd de slecht gepositioneerde achterbouw vervangen door een 'licht' aluminium volume op een betonnen sokkel, waarbij één zijde zweeft over het terrein en de helling naar de kelder. Om tot een rustige harmonie tussen bestaand en nieuw te komen, werd gekozen voor een sobere vormentaal.
De uitbreiding trekt zich los van de van de oude woning door een lichtstraat. Deze breuk met de bestaande woning wordt geaccentueerd door de keuze voor aluminium golfplaten als gevelbekleding. Door het gebruik van kleine golfjes (15/40mm) verdwijnt de connotatie met het industrieële en geeft het een eigen modern karakter aan de woning.

Toelichting van de jury:

Dit project bestaat uit een bescheiden maar zorgvuldig uitgevoerde uitbreiding van een bestaande woning. De donkere doos onderscheidt zich positief door een goede toepassing van aluminiumbekledingen die deels zij geperforeerd. Ook de detaillering is zorgvuldig en terughoudend uitgevoerd.

Ook interessant