Algemeen

Spanje stijf van bouwfraude

De bouwcorruptie die in maart dit jaar in het Spaanse Marbella werd ontdekt, blijkt het topje van een ijsberg. In tientallen andere steden en dorpen zijn sindsdien duistere zaken aan het licht gekomen. Burgemeesters, wethouders, architecten en bouwondernemers werden gearresteerd.

Burgemeester Eugenio Hidalgo van Andratx op Mallorca belandde vorige week als voorlopig laatste verdachte in de cel. Vrijwel alle zaken komen, net als die van Marbella en Andratx, op twee hoofdpunten neer: gemeentebestuurders vragen aan ondernemers geld om versneld bouwvergunningen af te geven, en bestemmingsplannen worden ‘herzien’ om op agrarische- of beschermde grond woningbouw toe te staan. De bevoordeelde bouwer is vaak een familielid of een zakelijke partner of zelfs burgemeester of wethouder.

Tussen januari 2005 en juni 2006 ontdekte de Guardia Civil 13.000 illegale constructies in Spanje. De meeste waren zonder vergunning gebouwd op beschermde grond (nabij de kust of in natuurgebieden).

Binnen steden en dorpen worden de regels niet alleen door de huiseigenaren overtreden, maar vooral door bestuurders. Geschat wordt dat in Marbella alleen al 30.000 woningen illegaal zijn gebouwd of een ‘vergunning’ kregen onder het bewind van de omstreden en inmiddels overleden burgemeester Jesús Gil. Die lapte alle wettelijke bepalingen aan zijn laars.

Na Gils dood gingen zijn opvolgers gewoon verder: begin dit jaar kwam de massale corruptie in Marbella aan het licht. Inmiddels zijn 74 mensen aangehouden, onder wie de huidige en de oud-burgemeester van de stad , wethouders, notarissen, architecten en bouwondernemers. Zes zitten nog vast .

De politie nam onder meer 275 kunstwerken, 24 geweren, een helikopter en 103 raspaarden in beslag.

De ‘Operatie Malaya’ van justitie in Marbella maakte een golf aan beschuldigingen en aanklachten in andere delen van Spanje los. Met vrijwel steedsgekozen burgemeesters als hoofdverdachte. Hoewel het vaak om vertegenwoordigers van de conservatieve Partido Popular gaat, blijft ook de socialistische regeringspartij PSOE niet gevrijwaard van schandalen.

Ook interessant


Build for Life