Nieuwbouw

Illegale bouw Marbella stopgezet

De regionale regering in Zuid-Spanje heeft de bouw van illegale woningen in Marbella een halt toegeroepen. Ruim een derde van alle woningen blijkt illegaal gebouwd.

Maar liefst 37 procent van alle woningen in het Spaanse Marbella is illegaal gebouwd. De regionale regering van Andalusië ontdekte dat na een onderzoek naar de praktijken van het gemeentebestuur, zo meldt het Vlaamse De Tijd. De regering heeft het bestuur inmiddels alle rechten tot bouw- en stadsuitbreiding ontnomen.

Corruptie
In de tijd van wijlen burgemeester Jesus Gil y Gil, die van 1991-2002 de scepter zwaaide, zijn duizenden illegale bouwvergunningen afgegeven. Gil y Gil speelde vriendjes in de bouwsector lucratieve contracten toe en wijzigde als dat zo uitkwam bestemmingsplannen. Corruptie vierde hoogtij in die dagen. De kosten voor een gedeeltelijke legalisering van de illegaal gebouwde woningen zou kunnen oplopen tot 12 miljard euro.

Onbevoegd
Plannen voor de bouw van 50.000 woningen in de Spaanse badplaats voor de komende vijftien jaar zijn in de ijskast gezet door de regionale regering. De regering heeft het gemeentebestuur onbevoegd verklaard om raadsbesluiten over uitbreidingsplannen te nemen. Het gemeentebestuur is bovendien verweten dat zij te weinig hebben gedaan om de corrupte praktijken te stoppen. De huidige burgemeester van Marbella probeert de beslissing van de regering aan te vechten.