Energie

Solarwatt gaat netcongestie te lijf met batterijomvormers uit Nederland

Solarwatt gaat netcongestie te lijf met batterijomvormers uit Nederland
Batterijomvormer die REConvert voor Solarwatt heeft ontwikkeld en geproduceerd
Solarwatt GmbH heeft het Nederlandse bedrijf REConvert overgenomen. De Duitse fabrikant van hoogwaardige zonne-energiesystemen werkte al samen met de specialist in state-of-the-art vermogenselektronica. Door de overname komen nieuwe, intelligentere oplossingen voor grootschaliger opslag binnen bereik van commerciële partijen die tegen de Nederlandse netcongestie aan lopen.

REConvert en Solarwatt-dochter Solarwatt Innovation werken al enkele jaren nauw samen bij de ontwikkeling van thuisbatterijen voor zonne-energieopslag. Zo heeft REConvert ook meegewerkt aan de Solarwatt Battery Flex, die Solarwatt vorig jaar introduceerde. De overname is daarom voor beide partners heel logisch.

Strategische en operationele voordelen

De overname biedt zowel strategische als operationele voordelen. Michiel van Schalkwijk, Managing Director bij Solarwatt Benelux: ”Met de overname versterken wij onze knowhow op het gebied van vermogenselektronica voor accusystemen en omvormers en zetten we een volgende stap in onze ontwikkeling tot een sectorkoppelaar. Voor onze klanten en onze markt breiden we de mogelijkheden voor accuopslag uit met de oplossingen van REConvert, die we voortaan als Solarwatt producten op de markt gaan brengen."

Arno Van Zwam, Managing Director bij REConvert, benadrukt de synergie: "Wij zijn erg blij dat we nu deel uitmaken van de Solarwatt-familie. We hebben een sterk team achter ons staan dat zich bezighoudt met materiaalinkoop, verkoop, logistiek en verdere bedrijfsontwikkeling. Hierdoor kunnen wij ons nu concentreren op wat we echt leuk vinden en waar we goed in zijn: productontwikkeling. Dit is absoluut een win-win situatie.” De nieuwe Solarwatt zusteronderneming staat onder gemeenschappelijke leiding van Van Zwam en Solarwatt CTO Dr. Armin Froitzheim.

Specifieke oplossing voor netcongestie

Naast synergie en uitbreiding van het Solarwatt portfolio ambiëren beide partners ook een specifieke aanpak van de netcongestie. De opwekking van duurzame energie groeit in Nederland zo sterk dat de transportcapaciteit steeds vaker tekortschiet. De vraag naar transport overstijgt de capaciteit en veel commerciële eindgebruikers krijgen geen (volledige) aansluiting op het elektriciteitsnet. Van Zwam: “Wij hebben binnen onze productlijn een oplossing voor netcongestie. Mkb-bedrijven die uit hun kleinverbruikaansluiting groeien kunnen nu vaak bij de netbeheerder geen aanspraak maken op een zwaardere aansluiting vanwege het overvolle net. Onze oplossing vergroot de piekcapaciteit van de huidige netaansluiting door toepassing van een batterijomvormer en accu.’’

Van Schalkwijk vult aan: ‘’REConvert produceert in Nederland, dus daarmee wordt Solarwatt een in Nederland producerend bedrijf. Het mooie aan deze overname is dat we nu binnen de Solarwatt groep een oplossing voor de Nederlandse congestieproblematiek hebben met lokale productie in Nederland.’’

Ook interessant