Solarpark Azewijn wekt groene stroom op voor Wienerberger

  NL   5 september 2019 Bron: DeJong&Verder
Solarpark Azewijn wekt groene stroom op voor Wienerberger
De Nederlandse vestiging Azewijn van Wienerberger krijgt vanaf september 2019 een groot deel van haar energie van Solarpark Azewijn Montferland. Dit nieuwe grootschalige solarpark op een afgedekte vuilstortplaats in de gemeente Montferland wekt 3,5 miljoen kWh groene stroom op, er volgt nog een uitbreiding van 0,9 miljoen kWh. Het park met straks ruim 17.000 PV panelen levert uniek aan de vestiging van Wienerberger, die hiermee weer een nieuwe stap zet de milieuprestatie van haar producten verder te verbeteren.

Het nieuwe Solarpark Azewijn Montferland, onderdeel van Pfixx Solar groep, gaat met 17.273 PV panelen voorzien in een groot deel van de energiebehoefte van de naastgelegen fabriek van Wienerberger. Het park wordt gerealiseerd op een afgedekte vuilstortplaats en levert aan de fabriek via een directe elektriciteitskabel naar haar transformatorgebouw. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van het publieke elektriciteitsnetwerk. Bij normaal gebruik zal Wienerberger 84% van de opgewekte groene stroom benutten, de overige 16% wordt op het net geleverd voor circa 1.500 huishoudens. In totaal wordt 4.750.000 kWh opgewekt, dit komt overeen met jaarlijks ruim 2 miljoen kg minder CO2-uitstoot.

Duurzaamheid en circulariteit

De gevelbakstenen, straatbakstenen en keramische dakpannen van Wienerberger hebben een lange levensduur en vergen weinig onderhoud. Straatbakstenen en keramische dakpannen kennen vaak al een hergebruikfase. Bij gevelbakstenen wordt daarop door de ontwikkeling van systemen zoals Click Brick ook steeds meer ingezet. Dat maakt keramische producten al langer uitstekend presterende producten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Maar het bedrijf heeft grotere ambities.

Solarpark Azewijn wekt groene stroom op voor WienerbergerFons van Pul van Solarpark Azewijn Montferland (l) en Algemeen directeur Bert Jan Koekoek van Wienerberger (r) bekrachtigen de samenwerking met een ferme handdruk.

Inzet op groene energie

Wienerberger heeft de intentie de milieuprestatie van haar producten verder te verbeteren, door productontwikkeling ťn door energieverbruik verder terug te dringen. Het bedrijf is op de goede weg: in ruim 10 jaar tijd is het totaal gebruik van gas en elektriciteit ruim 13% gedaald, gemeten per ton product. Daarnaast zet Wienerberger in op groene energie; eerst op groene stroom. Het project Tegelen leverde in 2018 1,3 miljoen kWh groene stroom via ruim 4,5 duizend PV panelen op eigen dak. Het park naast de fabriek Azewijn is het tweede grote project.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo