Architectuur

Soeters eist ontwerp 'Zaanse huisjes-hotel' op

Wilfried van Winden (WAM architecten) heeft met zijn ontwerp voor het veelbesproken Inntel-hotel in Zaandam plagiaat gepleegd. Dat stelt collega-architect Sjoerd Soeters in een open brief aan hem. De directeur van Soeters van Eldonk architecten zegt dat Van Winden de vormtaal voor het gebouw van Zaanse huisjes via een schets van zijn bureau heeft verkregen.

Van Winden weerspreekt deze beschuldiging en zegt het jammer te vinden dat Soeters het op deze manier, via de pers, speelt. “Het is merkwaardig dat hij nu het hotel zo succesvol in de publiciteit is gebleken, na al die jaren hiermee komt en dat hij een collegiaal gesprek heeft geweigerd. De schets die hij nu toont, ken ik niet. De opdrachtgever, Molenaar en Van Winden en mijn team kennen die ook niet.”

Inverdan

Soeters is de maker van het masterplan Inverdan, waar het inmiddels wereldberoemde hotel deel van uit maakt. In de open brief zegt de architect in 2004 een schets voor het beeld van het gebouw te hebben gemaakt. Omdat de gemeente niet wilde dat Soeters het hotel zelf ging ontwerpen, zocht hij een andere architect.

Eerst kwam Soeters uit bij Dirk Jan Postel van Kraaijvanger•Urbis, maar zag er vanaf nadat Postel na enig nadenken een geabstraheerde versie van het schetsontwerp voorstelde. Soeters wilde de tekening echter letterlijk gerealiseerd zien en heeft daarop Van Winden (toen nog partner bij Molenaar & Van Winden) benaderd.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant