Vastgoed

Sociale woningen ook voor kleine tweeverdieners

Het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement ging gisterenmiddag over het dreigende financiële tekort in de sociale huisvesting. Volgens de Vereniging van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen stevenen we af op een tekort van bijna 2 miljard euro. CD&V stelt voor om ook de kleine tweeverdieners tijdelijk toegang te geven tot de sociale huurmarkt aan een prijs hoger dan de sociale huurprijs, maar lager dan de prijzen op de private markt.

De toekomstige financiële problemen van de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) brengen de bouw in gevaar van 43 000 sociale woningen tegen 2020.

Voor CD&V kan men aan de huidige problemen tegemoet komen door het principe van de interne financiële solidariteit tussen de huurders te hanteren. Dat kan door ook kleine tweeverdieners tijdelijk tot de sociale huurmarkt toe te laten.

Kleine tweeverdieners (en startende gezinnen) hebben een probleem: ze verdienen teveel om een beroep te kunnen doen op speciale sociale voorzieningen, maar ze hebben net te weinig geld om mee te draaien in de reguliere huizenmarkt.

Een tijdelijke toelating tot de sociale huurmarkt aan huurprijzen die hoger liggen dan sociale huurprijzen, maar lager dan de prijzen op de private markt heeft deze voordelen:

-de kleine tweeverdieners krijgen tijdelijk de mogelijkheid om zich financieel te versterken om later de private huurmarkt op te gaan

-de meerinkomsten van de huur kunnen gebruikt worden om tegemoet te komen aan de financiële problemen van de SHM’s. Op termijn wordt het bouwen van sociale woningen voor hen opnieuw aantrekkelijker

-sociale nieuwbouw komt ten goede aan de sociale huurders van morgen

-de uitbreiding van het aanbod op de sociale huurmarkt haalt de druk weg van de private markt en kan daar voor een verlaging zorgen van de huurprijs.

CD&V pleit ervoor om een contingent van 20% van de sociale woningen tijdelijk beschikbaar te stellen van de kleine tweeverdieners.

We moeten bouwmaatschappijen responsabiliseren om hun beloftes na te komen om 43 000 sociale woningen te bouwen tegen 2020, maar we moeten hen ook de mogelijkheid geven om dat te doen.