Sociale huurwoningen vaak te groot of te klein

  BE   16 juni 2016 Bron: Logic-Immo
Sociale huurwoningen vaak te groot of te klein
Eerder dit jaar bleek in het Vlaams parlement dat veel gezinnen in een sociale huurwoning wonen die niet (langer) is aangepast aan de gezinsgrootte. Zo’n 15.000 gezinnen wonen in een te grote sociale woning, terwijl bijna 5.000 gezinnen het moeten stellen met een huis dat te klein is voor hen. In Vlaanderen zijn meer dan 150.000 sociale huurwoningen, die verhuurd worden door een sociale huisvestingsmaatschappij, een sociaal verhuurkantoor, een gemeente, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, het OCMW of het Vlaams Woningfonds. Volgens de krant De Standaard wachtten eind 2014 zo’n 120.000 mensen op een sociale woning.

Het probleem

Nu blijkt dat 15.209 sociale woningen te groot zijn voor de bewoners, terwijl 4.700 gezinnen in een te klein huis of appartement wonen. Het probleem van de te grote sociale woningen is het meest opvallend in Maarkedal, Bonheiden en Bever, maar ook de centrumsteden Turnhout, Kortrijk en Hasselt scoren slecht. Nergens vind je zo veel te kleine sociale huurwoningen als in Tielt-Winge, Beersel, Halle en Sint-Genesius-Rode. De steden Mechelen, Antwerpen en Leuven krijgen ook met het probleem te maken. Ook leegstand blijkt een probleem in veel gemeenten.

Volgens Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) is bij de toekenning van de sociale huurwoningen onvoldoende rekening gehouden met de samenstelling van het gezin.

Maatregelen van minister Homans

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) belooft werk te maken van de problematiek. Wie in een sociale woning woont met te veel slaapkamers en een kleinere woning aangeboden krijgt maar die weigert, zal een boete moeten betalen van 25 euro vanaf de tweede ‘overbodige’ slaapkamer.

Ook worden nieuwe huurcontracten voor sociale woningen tijdelijk (i.e. 9 jaar), zodat er meer flexibiliteit komt om in te spelen op een veranderende gezinssamenstelling. Wie ook na deze wijzigingen nog in een te grote woning verblijft en twee keer een kleinere woning weigert, krijgt geen contractverlenging meer. Daarbij moet de nieuwe woning zich in een straal van vijf kilometer van de oude bevinden.

Opvallend: de huurprijs en de vaste kosten mogen bij de verhuis naar een meer gepaste sociale woning in totaal met 15 procent stijgen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo