Algemeen

Snelle herstelling van beschadigde elektriciteitskabels

Bij de uitvoering van grondwerken worden door aannemers, bouwfirma’s en nutsbedrijven ongetwijfeld wel eens elektriciteitskabels beschadigd. Vaak is het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor een kabelbeschadiging. Zeker als meerdere aannemers betrokken zijn bij eenzelfde werk. Omdat dit kosten met zich meebrengt, worden beschadigingen die geen stroomonderbreking veroorzaken dikwijls niet gemeld. Met een vernieuwde aanpak willen Netmanagement en de gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit in Vlaander beschadigingen onderschat. Maar sten daarin verandering brengen.

Soms wordt de ernst vanatistieken tonen aan dat heel wat defecten op het ondergrondse elektriciteitsnet het gevolg zijn van eerder aangebrachte beschadigingen tijdens grondwerken. Dat heeft tot gevolg dat nieuw aangelegde bestrating soms kort nadien opnieuw moet worden opengebroken.

Beschadigingen aan het ondergrondse elektriciteitsnet op het openbaar domein, die geen stroomonderbreking tot gevolg hebben, worden voortaan op kosten van de gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit in Vlaanderen hersteld. Het volstaat ons te contacteren wanneer een kabelbeschadiging niet tot een stroomonderbreking heeft geleid.

Deze aanpak komt ongetwijfeld het uiteindelijke resultaat van de werken en de oplevering ervan ten goede. Bovendien worden latere schadeclaims vermeden. Naar de buurtbewoners toe draagt dit bij tot een positief imago voor alle partijen.

Als ondersteuning van de communicatie naar de medewerkers van de aannemers toe, worden affiches aangeboden die de juiste reflex bij een kabelbeschadiging onderstrepen. Zo leveren alle partijen samen uiteindelijk beter werk af.

Wie een beschadigde elektriciteitskabel opmerkt, kan dit defect melden aan zijn distributienetbeheerder op het telefoonnummer 078 35 35 00 (defecten).
Build for Life