Slechts een op de vijf Nederlandse woningeigenaren overweegt isolatie

  NL   17 juli 2020 Bron: Essent
Slechts een op de vijf Nederlandse woningeigenaren overweegt isolatie
Foto: Recticel Insulation
Slechts een op de vijf woningeigenaren in Nederland overweegt zijn woning te isoleren*. Recent verruimde de overheid de subsidieregeling om het isoleren van woningen te stimuleren. Woningeigenaren lijken nog onvoldoende op de hoogte van de subsidieregeling en de voordelen van isolatie, zoals besparen op energiekosten en het hebben van een aangename woning. Overheid en marktpartijen moeten samenwerken aan bewustwording en eenvoudiger toegang tot de subsidies, vindt Essent.

Om het isoleren van woningen te stimuleren heeft de overheid tot 31 december van dit jaar de subsidie voor isolatie verhoogd naar ongeveer 30%. Er gelden wel enkele voorwaarden. Van de maatregel wordt nu nog weinig gebruik gemaakt.

Twijfelende woningeigenaren zijn geholpen met goede informatie, een goed advies en eenvoudige toegang tot de SEEH-subsidieregeling voor isolatie. Essent roept de markt en overheid op om woningeigenaren bij de hand te nemen door hierin verbeterslagen te maken. Isoleren staat bij veel huiseigenaren niet op hun actielijst. Maar wanneer zij eenmaal de keuze hebben gemaakt, noemen zij twee belangrijke voordelen. De woning wordt een fijnere plek en zij besparen op energiekosten.

In de zomermaanden is het isoleren van woningen geen groot thema voor woningbezitters, terwijl het juist in de zonnige maanden interessant is om woningen te isoleren. Huiseigenaren zijn dan klaar voordat de temperaturen dalen. Zo hebben zij vanaf de eerste herfstdag een behagelijke woning.

Klimaatakkoord

In een breder kader is isolatie belangrijk om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen. Tot 2030 moeten 1,5 miljoen woningen worden geÔsoleerd. Van de woningen gebouwd vůůr 1965 heeft zoín 80% een energielabel van D of lager. Opgeteld zijn in deze categorie woningen nog minstens 3,5 miljoen unieke isolatiemaatregelen te realiseren. Met het huidige tempo lijkt het behalen van de doelstelling ver weg.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo