Algemeen

Slecht imago begint Britse bouwer parten te spelen

Balfour Beatty, een van de grootste Britse aannemers, is ‘preferred bidder’ voor de bouw van een academisch ziekenhuis met 1500 bedden in Birmingham.

Met het ppp-contract voor de bouw van een academisch ziekenhuis met 1500 bedden in Birmingham met een looptijd van 35 jaar is een bedrag gemoeid van 750 miljoen euro.

Sommigen vragen zich af of het stadsbestuur wel met Balfour Beatty in zee moet gaan omdat het imago van dit bedrijf de laatste tijd nogal wat deuken heeft opgelopen.
Balfour Beatty haalt de ene na de andere grote ppp-klus in de gezondheidszorg binnen.
Bij twee reeds geopende ziekenhuizen is het echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. In Edinburgh regent het al sinds de opening klachten, over de voorzieningen, de toegankelijkheid, de EHBO en andere zaken. Vorige week besloot de gemeente Edinburgh daarom een officieel onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in en rond de bouw van het ziekenhuis. In Durham hebben zich maanden na de opening ernstige problemen voorgedaan met de operatiekamers.

Voorzichtig
Daarnaast kampt Balfour Beatty met problemen in een andere sector, de spoorwegen, die breed in de publiciteit worden uitgemeten. Enkele directeuren zijn persoonlijk aansprakelijk gesteld voor een spoorramp bij Hatfield en moeten voor de rechter verschijnen. Daarnaast is Balfour Beatty één van de vier aannemers die eind vorig jaar hun contract voor het onderhoud van de spoorwegen kwijtraakten omdat de kosten uit de hand liepen.
David Hincliffe, de invloedrijke voorzitter van de Kamercommissie voor volksgezondheid, zegt nu ‘dat de gemeente Birmingham heel voorzichtig moet zijn om met Balfour in zee te gaan. Ook de vakbond van overheidspersoneel Unison mengt zich in de discussie. “Wij hopen dat het bedrijf heeft geleerd van de fouten bij andere ziekenhuizen.” Unison vreest dat de gemeente wel voor deze aannemer moest kiezen omdat zich nauwelijks meer gegadigden melden voor de grotere ppp-opdrachten, een klacht die steeds meer in de Britse PPP-wereld te horen valt.
Build for Life