Binnenafwerking

Siniat Projectstudie: AZ Alma bouwt het ziekenhuis 2.0

AZ Alma is een regionaal ziekenhuis met 110 artsen, 1.250 medewerkers, 125 vrijwilligers en 513 bedden, nu nog verdeeld over de campussen in Eeklo en Sijsele. Momenteel wordt er volop gewerkt aan een nieuwbouw die de twee campussen vanaf 2017 zal verenigen. Voor de binnenafwerking wordt zo’n 125.000 m2 Hydropanel plaat van Siniat gebruikt. De staalconstructie in het Atrium krijgt een vuurvaste beschermlaag van Siniat Prégyfeu-A1.

Het Concept: Ziekenhuis 2.0.

Met de nieuwbouw op de campus Eeklo voert AZ Alma zijn masterplan uit dat gebaseerd is op zes punten. Enkele daarvan hadden een rechtstreekse invloed op het ontwerp van het nieuwe gebouw, dat plaats zal bieden aan 513 bedden. Zo wil AZ Alma een functioneel en herconfigureerbaar ziekenhuis zijn. De nieuwbouw diende zo ontworpen te worden dat het vlot kan inspelen op zowel inhoudelijke veranderingen (vb. nieuwe zorgprogramma’s) als volumeveranderingen (meer of minder aanbod). Daartoe is een maximale flexibiliteit noodzakelijk.

Het plan

Jo De Maesschalck van AAPROG architecten: «In het ontwerp hebben wij een duidelijk onderscheid gemaakt tussen 2 functiegroepen: de verpleegeenheden en de medisch-technische eenheden. Volumematig hebben wij gestreefd naar een zo compact mogelijk gebouw met aandacht voor terreinbezetting, uitbreidbaarheid en loopafstanden. Het gebouw telt 7 niveaus, waarvan 1 half verzonken, 1 gelijkvloers en 5 verdiepingen. Functiegroep 1 werd per niveau opgebouwd uit twee T-vormige plateaus die elk plaats bieden aan twee verpleegafdelingen, voor een totaal van maximaal 130 bedden per niveau. Dit biedt de nodige flexibiliteit naar indeling, bezetting en bestaffing. Zo krijg je een schakeling van 4 verpleegeenheden per niveau die organisatorisch en functioneel kunnen overvloeien. Tussen de plateaus is er een groots glazen atrium dat als centrale inkomzone fungeert en waarrond alle functies zijn georganiseerd. Hierdoor wordt de helderheid van het gebouw ook van binnenuit ervaren. Het totale project, met een bruto oppervlakte van ongeveer 60.000m2, werd opgestart in 2012 en zal naar verwachting in 2017 opgeleverd worden.»

De afwerking: Hydropanel

De afwerking van de binnenwanden werd toevertrouwd aan de firma Jansen Finishings uit Meeuwen- Gruitrode. Project Manager Marnix Nuyten: "Gezien het hier om een ziekenhuis gaat, waar toch veel met bedden en karren gemanoeuvreerd wordt, stonden de sterkte en de stootvastheid van de vezelcementplaat met stip in het lastenboek. Daarom kozen wij voor de Hydropanel vezelcementplaat van Siniat. Die is veel sterker dan gipsplaten. Daardoor kon ik met slechts 12 mm de gewenste sterkte en stootvastheid bereiken. Met de traditionele wandplaten moet je daarvoor twee platen tegen elkaar zetten. Een ander voordeel is dat Hydropanel voor de bevestiging van allerlei zaken geen extra versterking aan de achterzijde behoeft. Met een stalen plug kan de plaat een belasting van 100 kg aan.
Dat geeft ook aan hoe sterk deze plaat is. De plaat is bovendien behoorlijk water- en schimmelbestendig, wat meegenomen is in een ziekenhuis. Voor de verwerking van de Hydropanel vezelcementplaten gebruikten we producten uit het Siniat-gamma: schroeven, primer, voegproducten en voegstrips. Dankzij de afgeschuinde zijde laat de plaat zich eenvoudig voegen." De Hydropanel vezelcementplaat van Siniat is uitzonderlijk goed bestand tegen schokken en uittrekkrachten. Zijn hoge mechanische prestaties en vormvastheid leveren de beste resultaten op in druk bezochte zones, zoals gangen en gemeenschappelijke ruimten die aan slijtage worden blootgesteld.

VOORDELEN HYDROPANEL
1. Zeer hoge stootweerstand
2. Uitmuntende brandprestatie
3. Verhoogde akoestische weerstand
4. Bestand tegen extreme uittrekkrachten
5. Extreem vochtbestendig
6. Rotvast en schimmelwerend
7. Chemische weerstand

Kortom, 1 plaat als oplossing voor alle eisen.

Brandveiligheid: Prégyfeu-A1

Het bedrijf DURV (Denken, Uitvinden, Realiseren, Verbeteren) uit Zottegem stond in voor het brandveilig maken van de stalen structuren in het Atrium. Projectleider Joachim De Smet: "Ik heb voor de Prégyfeu-A1 van Siniat gekozen omdat die mij bij 12,5 mm een goeie brandweerstand oplevert. Bovendien hebben wij ondervonden dat het een gebruiksvriendelijke plaat is om mee te werken. Dat wij de EQUITONE [tectiva] plaat als afwerking er moeiteloos konden op monteren was ook een voordeel." De Prégyfeu-A1-plaat van Siniat is een 100% onbrandbare gipsplaat, die valt in de klasse A1 volgens de Europese normering. De Prégyfeu-A1-plaat heeft sterk verbeterde eigenschappen ten opzichte van de ‘gewone’ gipskartonplaat.

VOORDELEN PRÉGYFEU-A1
1. Volledig brandbestendig
2. 2 X sterker en drukvaster dan andere gipsplaten
3. Vlotte afwerking
4. Meest economische oplossing

De architect: Jo De Maesschalck van AAPROG architecten

AAPROG architecten uit Wetteren is gespecialiseerd in het ontwerpen van ziekenhuizen, RVT’s, kinderdagverblijven en andere zorginstellingen. Met 32 medewerkers werkt het bedrijf aan de meest uiteenlopende, complexe opdrachten binnen de gezondheidszorg. AAPROG architecten staat garant voor een hoogstaand ontwerp en een deskundig gecoördineerde realisatie.
www.aaprog.be

Ook interessant