Sebastian Herkner ontwerpt badkamerserie Zencha voor Duravit

6 april 2022 Bron: Evoke
Sebastian Herkner ontwerpt badkamerserie Zencha voor Duravit
De Duitse designer Sebastian Herkner ontwerpt voor het eerst een badkamerserie voor Duravit en behoort zo tot de groep van gerenommeerde ontwerpers die, zoals Philippe Starck en Cecilie Manz, collecties hebben ontworpen voor de Duitse fabrikant. De nieuwe verfijnde collectie 'Zencha' door Herkner combineert bijzondere opzetwastafels met puristische meubels en is geïnspireerd door traditionele Japanse rituelen en vakmanschap.

"Ik heb altijd al een badkamerserie voor Duravit willen ontwikkelen. Duravit staat voor traditie, design en technische knowhow. Het was een zeer inspirerende samenwerking, ook omdat Duravit iemand heeft met uitgebreide expertise op elk gebied", vertelt Sebastian Herkner, die meer dan vier jaar aan het project werkte.

Sebastian Herkner ontwerpt badkamerserie Zencha voor Duravit
Het meest opvallende designkenmerk van de wastafel en het bad is de ronde vorm, die uitloopt in een fijne, zachte rand. De dubbelwandige sanitairobjecten van DuraCeram® en DuraSolid® ontmoeten modulaire, geometrische badkamermeubels met een fijn frame. Ze zijn gemaakt van materialen zoals hout en structuurglas, die veel opbergruimte en een bijzonder en hoogwaardig gevoel bieden.

Onderscheidend & gevoelig design

De badkamer is een van de belangrijkste kamers in huis. Het wordt steeds meer een plaats van retraite en ritueel. Met uitgebalanceerde vormen, kleuren en materialen spreekt Zencha alle zintuigen aan. Het uitgangspunt voor het ontwerp zijn handgemaakte keramische theekommen die de ontwerper in Japan ontdekte. Hun zachte, organische vormen verschijnen abstract in de sanitaire objecten. Ze zijn ontworpen als gewelfde rechthoeken, lopen uit aan de onderkant en lopen taps toe aan de bovenkant met een subtiele ronding. De gebruikte materialen zijn al even sensueel: de wastafels zijn gemaakt van DuraCeram®. Dat materiaal maakt het mogelijk om opzetwaskommen met een extreem dunne rand te vormen, die absoluut onderhoudsvriendelijk en sterk zijn. De baden zijn naadloos gemaakt van DuraSolid® en overtuigen door hun aangenaam warme gevoel en hoogwaardige matte look.

De meubels vormen met hun rechte lijnen een spannend contrast met de organische sanitaire objecten en maakt het subtiele materiaal en kleurconcept van de collectie compleet. Het opvallende designkenmerk is een fijn frame dat slechts zes millimeter dik is. Het vormt een gelijkmatige schaduwvoeg waardoor het meubel er elegant en licht uitziet.

Sebastian Herkner ontwerpt badkamerserie Zencha voor Duravit
Sebastian Herkner: "Het produceren van dergelijke technisch complexe oplossingen met constante kwaliteit werkt alleen als je, zoals Duravit, beschikt over eigen productiefaciliteiten met de juiste knowhow en een hoog vakmanschap."

Veelzijdig & functioneel: modulaire meubelelementen

De meubels in de Zencha-collectie hebben een modulaire opbouw en kunnen worden gebruikt als open planken of als lades met push-open en zelfsluitende techniek. In combinatie met de opzetwastafel worden ze een sfeervolle blikvanger in de badkamer. Als opbergruimte voor alledaagse (badkamer)spullen geven ze structuur aan de ruimte en creëren ze sfeer in verschillende stijlwerelden. De meubelen hebben een makkelijk schoon te maken oppervlak met anti-vingerafdruk en zijn verkrijgbaar in de subtiele kleuren wit super mat, taupe super mat en grafiet super mat. Ook is er een speels element in de vorm van kastfronten, die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Terwijl de varianten in natuurlijk eiken en zwart eiken een warm effect hebben, brengen wit vlakglas en zwart structuurglas sensuele elegantie in de badkamer.

Daarnaast ontwierp Herkner ook een losse spiegel die de contouren van de ronde wastafel weergeeft. De organische vorm wordt geaccentueerd door een omlopende LED-strip, terwijl het licht aan en uit wordt gezet met een sensor aan de onderkant van de spiegel.

Fijne opzetwastafel

De wastafels van DuraCeram® zijn onder andere opzetwastafels in twee verschillende vormen: een bol vierkant van 420 x 420 mm en een afgeronde rechthoek van 550 x 390 mm - elk met of zonder kraanvlak in de kleuren wit, wit satijn mat, grijs satijn mat en antraciet mat. Vooral in de vierkante uitvoering is de opzetwastafel met keramische bekleding een echt statement in de badkamer, waarop Duravit levenslange garantie geeft.

Ligbaden met een wellness gevoel

De vorm van de vierkante versie van het vrijstaande DuraSolid® ligbad met een afmeting van 1250 x 1250 mm is afgeleid van de vierkante opzetwastafel. Met de juiste diepte nodigt het uit om je onder te dompelen in het water en doet het denken aan een Japans Onsen-bad (een Japanse badgelegenheid met water uit een geiser). Het bad is ook verkrijgbaar in twee compacte uitvoeringen van 1600 x 850 mm en 1800 x 900 mm, optioneel met het geïntegreerde luchtwhirlsysteem met een zacht massage-effect.

Sebastian Herkner ontwerpt badkamerserie Zencha voor Duravit

Made in Germany

De Zencha-collectie combineert filigraan design met hoogwaardige, duurzame materialen zoals PEFC-gecertificeerd hout. Het is zeer gevarieerd en kan door vormen, kleuren, materialen, afmetingen en uitrustingsopties voor de verschillende interieurinrichtingen, individueel worden geconfigureerd. De sanitaire objecten en het meubilair worden met de hand vervaardigd en verfijnd in de Duravit-productiefaciliteiten in Hornberg in het Zwarte Woud. Oppervlakken en randen van het meubel worden met de grootste zorg waterafstotend afgedicht en zijn ongevoelig voor spatwater en verhoogde luchtvochtigheid. De 8 mm dikke achterwanden, die in een uitgefreesde groef zijn verlijmd, zorgen voor hoge stabiliteit bij hoge kasten.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo