Algemeen

Schulden Belgische gezinnen stijgen tot recordhoogte

De Belgische gezinnen sparen minder dan vroeger en hebben meer schulden dan ooit tevoren. Geld lenen is erg verleidelijk, want de rente is historisch laag. Meteen rijst de vraag of wij ons te diep in de schulden steken. Voorlopig kunnen de meeste particulieren hun verplichtingen gemakkelijk nakomen. Een sterke rentestijging zou pijn doen, maar zelfs in dat geval hoeven we niet voor grote problemen te vrezen.

Het autosalon op de Heizel. De Belgische gezinnen kopen wat vaker wagens en consumptieproducten op krediet. (foto: belga)

De gezinnen ontleenden in het eerste kwartaal bijna 5 miljard euro. Het is de eerste keer dat zij zoveel lenen in een periode van drie maanden. Daardoor steeg de uitstaande schuld tot 128,5 miljard euro, ook al een record. Bovendien zijn de particulieren minder spaarzaam dan vroeger. In 2004 spaarden de gezinnen 14 procent van hun netto-inkomen. Het is ten minste twintig jaar geleden dat de spaarquote nog zo laag was.

Sommige financiële instellingen spelen in op deze trends en bieden nieuwe kredietformules aan. AXA Bank bijvoorbeeld voert sinds enkele maanden promotieacties om de verkoop van consumptiekredieten te bevorderen. In juni werd de vakantielening gelanceerd en in juli de koopjeslening. Deze en volgende maand kunnen gezinnen met schoolgaande kinderen een terug-naar-schoollening afsluiten. Die consumptiekredieten hebben een looptijd van één jaar.

Volgens de financiële rekeningen van de Nationale Bank zijn echter vooral de woonkredieten verantwoordelijk voor de stijgende schuld van de gezinnen. Het uitstaande bedrag van de hypothecaire leningen groeide in het eerste kwartaal met 1,9 miljard tot 89,4 miljard euro. De hypothecaire schuld is bijna dubbel zo groot als tien jaar geleden.

Een van de redenen waarom de particulieren zich steeds dieper in de schulden steken, is dat woningen zeer duur zijn geworden. De woningprijzen stegen vorig jaar met 6,8 procent, maar er zijn geen aanwijzingen dat vastgoed overgewaardeerd is. De omvang van de gemiddelde hypothecaire lening groeide in 2004 met 9,6 procent tot iets meer dan 110.000 euro.
Build for Life