Architectuur

Schuine gevel maakt einde aan geluidoverlast

Een gevel die een heel klein beetje schuin staat, beperkt de bekende galm- en geluidoverlast in zwembaden en sporthallen aanzienlijk. In het nieuwe Hofbad in Den Haag is deze innovatie, ontwikkeld door het Nederlandse advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT, voor het eerst bewust toegepast. Metingen hebben de werking inmiddels bevestigd. Ook zwembaden in Zwolle en Amsterdam worden binnenkort met de slimme schuine gevel uitgerust.

Het is een bekend probleem in zwembaden en sporthallen: galm. Geluid kaatst tussen de harde oppervlakken voortdurend heen en weer. Instructeurs en coaches kunnen zich daardoor moeilijk verstaanbaar maken. Uiteindelijk kan er zelfs gezondheidsschade optreden. Liefst zou je de wanden geluidabsorberend maken. Dat is in de praktijk bijna altijd onmogelijk. Uiteindelijk blijft alleen het plafond over voor geluidabsorptie. Maar ook dat heeft een groot nadeel.

Geluid blijft namelijk tussen de wanden ‘hangen’ en bereikt het absorberende plafond niet. LBP|SIGHT bedacht daarop een simpele maar effectieve maatregel: zet een van de wanden een klein beetje schuin, zodat het geluid naar het plafond wordt gekaatst. In het Haagse Hofbad is dit nu voor het eerst bewust toegepast. De onderste 2,5 meter van de grote glazen voorgevel helt 4 graden naar achteren. Daarmee is de nagalmtijd in één klap bijna gehalveerd.

Directeur ir. Luc Schaap van LBP|SIGHT: “Zonder de ingreep zou het zo’n 3,5 seconden zijn geweest, nu is het 2 seconden. Daarmee voldoet de akoestiek aan de eisen die vooraf zijn gesteld. Bij een zwembad in Zwolle en Amsterdam passen we nu dezelfde oplossing toe. Inmiddels weten we dat zelfs 2 graden al voldoende is en dat het óók werkt als de wand naar voren helt. Geluid kaatst dan via de vloer of het water naar het absorberende plafond.”

Volgens Schaap is de aanpak een goed voorbeeld van het meer-met-minder-principe: “Door de vormgeving van de ruimte wordt het geluid zo veel mogelijk naar de plek gericht waar zich geluidabsorberend materiaal bevindt. De effectiviteit daarvan wordt daardoor dus groter dan normaal het geval zou zijn. En het kost niets extra. Het mooie van dit soort technische out-of-the-box-innovaties is dat vaak de simpelste oplossing ook de beste is.”